Felhívás!

Előrelépés a sportbázisnál

Előrelépés a sportbázisnál

Mint arról már beszámoltunk, a román kormány támogatásával korszerű sportközpont épülne Kovászna és Csomakőrös között, az egykori lőtér területének egy részén. Fejleménynek számít, hogy egy minisztériumi rendelet értelmében Kovászna felkerült a támogatandó települések listájára, és az illetékesek értesítették az önkormányzatot a szükséges iratcsomók, jóváhagyások beszerzésének szükségességéről.

Mivel Kovásznának nincs modern sportközpontja, az önkormányzat évek óta kereste a módot egy ilyen jellegű bázis megépítésére. Aztán tavaly adódott lehetőség, mert a 2020-as Eb-re való tekintettel a CNI (Országos Beruházási Társaság) a Román Labdarúgó Szövetséggel karöltve 500 sportközpontot építene az országban.

Gyerő József polgármester elmondta: a kovásznai önkormányzat benyújtotta pályázatát, amelyet támogatott Oláh József, a megyei labdarúgó szövetség elnöke is. Nemrég pedig megérkezett az értesítés, miszerint a Közmunkálatokért Felelős Minisztérium 2009/3458-as rendeletének mellékletében Kovászna is szerepel a támogatandó települések listáján.

Több ilyen komplexum építése is tervben van országos szinten, melyek közül a kovásznai 1-es típusú lenne, azaz lelátóval ellátott, műfüves, nagyméretű focipályát, egy kisebb, ugyancsak műfüves, multifunkcionális sportpályát, öltözőket, kiszolgáló helyiségeket, vizesblokkokat, parkolókat tartalmazna. A városnak kell vállalnia a szükséges terület biztosítását, a helyszín közművesítését (víz-, szennyvíz- és csapadékelvezető csatorna, földgáz, villanyáram), a bekötőút megépítését, illetve mindenféle előtanulmány, jóváhagyás, láttamozás beszerzését.

Gyerő tudatta, az önkormányzat nekilátott a munka rá eső részének. A sportbázis helyszínéül az 5 hektáros egykori lőtér egy része szolgálna (ahol a szarvasmarhatartók találkozóját szervezték – a szerk.), mert az városrendészeti szempontból is megfelel a célnak. Mivel azonban ott nincs földgázvezeték, azt a városnak kell kiépítenie, ugyanúgy a szennyvízcsatornát, amelyet a tervezett csomakőrösi rendszerre csatlakoztatnának. A villanyáram biztosítása szempontjából egy trafótelepet kell vásárolnia és beüzemelnie a városnak. Mindezen feltételek biztosítása jókora tételt jelent a település költségvetésére nézve.

Máris nekikezdtek a szükséges geológiai és topográfia tanulmányok elkészítésének, következik, hogy egy tanácshatározat alapján a testület a CNI rendelkezésére bocsássa a sportbázis megépítéséhez szükséges területet, amelynek minimum 13.202 négyzetméternek kell lennie. Az elöljáró hangsúlyozta: nem szeretne ígérgetésekbe bocsátkozni, viszont ha a kormány szándéka továbbra is fennáll a sportbázis létesítésére, a kovásznai önkormányzat a maga részéről mindent megtesz, hogy a város régi álma teljesüljön, és egy 21. századi, modern központ épülhessen, amit idővel még bővíthetnének.

Hozzászólások