Felhívás!

Segítik az orbaiszéki kórházat

Segítik az orbaiszéki kórházat

Idén is támogatja anyagiakkal a Dr. Benedek Géza Szívkórház külső részlegeként működő városi kórházat a Pro Holland Kórház Egyesület. Az intézmény helyzetéről Sporea Monica, a szívkórház igazgatója írásban számolt be.

Mint kiderült, a helyiek által városi kórháznak vagy „holland kórháznak” nevezett intézménynek tavaly 1838 páciense volt, amiből 1159 a belgyógyászaton, 215 a gyerekosztályon, 381 a nőgyógyászaton és 81 az újszülött részlegen. Kovászna megyéből összesen 1773 páciensük volt, más megyéből 65. Orbaiszékre lebontva: Kommandóról 36, Kovásznáról 872, Barátosról 55, Zaboláról 316, Zágonból 338 betegük volt, míg 156 a megye más településeiről származott.

Az igazgatónő tudatta, idén az egészségügyi minisztériumtól számottevő összegben részesültek, amiből röntgengépet (844 ezer lej), ultrahangkészüléket (360 ezer lej), fizioterápiás felszerelést, gépeket, műszereket (34 ezer lej), két kardiográfot (darabja 23 ezer lej), illetve hematológiai analizátort (71 ezer lej) vásároltak. Mivel várták a közbeszerzés lebonyolítását, a Pro Holland Kórház Egyesület tavalyi 130 ezer lejes pénzadományát nem tudták teljes mértékében felhasználni, ezért azt idén fordítják a kórház fejlesztésére, többek közt cryo sprayt, elektroterápiás műszereket, shockwave műszert, vénaszkennert vásárolnak. Az igazgatónő a beszámolóban köszönetet mondott az önkormányzatoknak, amiért segítik a Dr. Benedek Géza Szívkórház külső részlegének működtetését.

A kimondottan az intézmény megsegítésére létrehozott egyesületnek Nagyborosnyó kivételével az orbaiszéki települések a tagjai, vagyis Kovászna, Kommandó, Barátos, Zabola. A tagdíjat a lakosság számaránya szerint fizetik, kivétel Zabola (holott sok páciense volt az elmúlt évben), mert ez utóbbi önkormányzat a kézdivásárhelyi kórházat megsegítő egyesületnek is tagja. Az egyesület idén is támogatja az orbaiszéki kórház működését, fejlesztését.

Gyerő József polgármester megjegyezte: fontos a kórház a városnak, hiszen egyrészt így a helyiek a lakhelyükhöz közel részesülhetnek orvosi ellátásban, ugyanakkor a nemzeti érdekeltségű fürdőváros besorolás megtartása érdekében is kötelező működnie.

Hozzászólások