Felhívás!

Tengerpartról a hegyek közé

Tengerpartról a hegyek közé

A 22 éves spanyolországi Joan Romero három hónapos projektet teljesít a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kötelékében. Az EVS-önkéntessel az itt eltöltött két hónapról és terveiről beszélgettünk.

Joan nagyon sok új barátot szerzett az itt eltöltött két hónapban. „A klíma nagyon más, mint odahaza. Spanyolország legmelegebb éghajlatú vidékéről, az Alicante tartománybeli, tengerparti Elche-ből érkeztem, nem a naponta lezúduló esőhöz szoktam”, osztotta meg lapunkkal. Hozzátette, itt nyugodtabbak és csendesebbek az emberek, mint odahaza. „Dinamikusabbak és hangosabbak vagyunk, emellett nagyon szeretünk bulizni. Nagyon csendes kisvárosba kerültem, de tetszik, a nonverbális kommunikáció kitűnően működik, könnyen barátkozom”, mondta. Egy barátja mutatta be Miguel Payanak, a Zöld Nap Egyesület korábbi spanyol önkéntesének, aki beszélt neki a projektről. „Küldött videókat, fotókat, emellett rengeteget mesélt az itt eltöltött időről, tetszett, amit láttam és hallottam, és úgy döntöttem, kipróbálom.”

Az informatika szakon végzett Joan odahaza szívesen edzett, kerékpározott, közben szülei hangszerboltjában segédkezett. „A lakásunk alatt van a hangszerbolt, amely online is működik, és szüleimnek elkelt a segítség”, mondta. Közben kirándult, Madridban és Barcelonában is járt, de Portugáliába is ellátogatott. Ideutazása előtt egy évet töltött Hollandiában. Amsterdamban foglalkozott logisztikával, dolgozott szállodában, de McDonalds-gyorsétkezdében is. Ezt követően ismerte meg Miguelt és döntött úgy, hogy néhány hónapra Erdélybe jön.

A kézdivásárhelyi egyesület Zöld suli-programja keretében több helyi és környékbeli tanintézményben tartanak foglalkozásokat. Joan bevallása szerint nagyon szeret a gyerekekkel foglalkozni, és ezt ők is érezték, a nyelvi korlátok ellenére hamar megtalálta a nebulókkal a közös hangot. „Nyilván, egyes iskolákba szívesebben mentem, mint másokba”, tette hozzá. Az EVS-önkéntes kedvence a heti két alkalommal, hétfőn és szerdán végzett sporttevékenység. „Ping-pongozunk, szaladunk, kerékpározunk a gyerekekkel, és igazából ez az, ami közel áll hozzám. Nem szeretek egy helyben ülni, a mozgás a lételemem.”

Joan a terveiről is beszélt lapunknak. Miután augusztusban hazatér, Barcelonába készül. „Egy időre odaköltözöm, szeretném alaposabban megismerni a várost. Majd hazatérek Elchebe, és munkát keresek, de nem ragaszkodom ehhez a tervhez mereven, ha ott nem találok semmi kedvemre valót, továbbállok.” Hozzátette, karácsonykor Madridba utazik, ugyanis az ottani ünnep, a „fiesta” igazán élményszámba megy.

Hozzászólások