Felhívás!

Kiss Lázár- és Hatvany Lajos-emlékdíjakat ítéltek oda

Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából immár ötödik éve, minden tanév végén 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. Idén is a Nagy Mózes Elméleti Líceum két tanulója, Nánia Hanna és Bajcsi Anna nyerte el az anyaországi önkormányzatok díjait.

A díjazásnál az esszé elbírálása mellett a nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket, illetve a részvételt is értékelte a szakbizottság, valamint minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos.

Mezőkövesd önkormányzata 2014-ben ajánlotta fel először a 100 ezer forint értékű Magyar Nyelvért-díjat, amellyel a magyar irodalom és nyelvápolás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó nyolcadikos diákokat jutalmazzák évente.

A Kiss Lázár-kitüntetést idén Bajcsi Annának ítélték oda, aki szorgalmának köszönhetően érdemelte ki a nevezést.

Anna a következőképpen vélekedik anyanyelvéről: ,,Az anyanyelvünk az egyik legnagyobb ajándék, amit kaphatunk az életben. Ez a dolog örök, megváltozhatatlan, mindig velünk marad. Elmehetünk a világ másik felére, vallhatjuk magunkat bárminek, de az anyanyelvünk lesz mindig az a nyelv, aminek a segítségével gondolkodni, érezni fogunk.” Számos versenyen jeleskedett, illetve a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom országos szakaszára is eljutott. 

A Hatvany Lajos-emlékdíjat azon líceumi diákok számára hirdették, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése területén. Ebben az évben Nánia Hannának, a Nagy Mózes Elméleti Líceum IX. A osztályos diákjának ajánlotta fel a díjat a Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális Bizottsága.

Hanna részt vett a Kriza János balladamondó versenyen, a Kossuth és Zúg Március szónokversenyeken. A Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom országos szakaszán első helyet ért el, a nemzetközi szakaszon pedig dicséretet hozott haza. Szintén első díjat kapott a Julius Meinl által szponzorizált költészet világnapja alkalmából megszervezett versenyen. Szabadidejében két kórusban is énekel, kilenc éve aktív cserkész, és az iskolai tevékenységekben is mindig kiveszi a részét.

A Hatvany Lajos-emlékdíjat Hatvan Város Önkormányzata szeptember végén, ünnepi testületi ülés keretében nyújtja át a kedvezményezettnek, a Kiss Lázár-emlékdíjat a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyertesnek.

Hozzászólások