Felhívás!

Talán mégis lesz csatorna Sepsikőröspatakon

Talán mégis lesz csatorna Sepsikőröspatakon

Még az is megtörténhet, hogy elkészül a csatornahálózat Kőröspatakon. Ebben a mondatban cseppnyi gúny sincs, csak aki nyomon követte a pályázat eddigi lefolyását, nem biztos, hogy hitt még abban, hogy erre valaha is sor kerülhet.

Mint arról többször beszámoltunk, a pályázatot 2015-ben indították. A munkálatok összértéke jó megközelítéssel egymillió euró volt.  Másfél éves előkészítés után még 2016 áprilisában az önkormányzat aláírta a szerződést, a tervek elkészítése két évet vett igénybe. 2018-ban meghirdették a kivitelezést – nem jelentkezett senki. 2019-ben meghirdették még kétszer – nem jelentkezett senki. A negyedik meghirdetésre két cég jelentkezett, egy Dâmboviţa és egy Temes megyei, a konzultáns cég a Temes megyei kivitelezőt elutasította.

Időközben a munkálatok értéke nagyjából 36 százalékkal (azaz nem kevesebb, mint 360 ezer euróval) „megdrágult”, mert a kormány mindenféle hatástanulmány nélkül, „ceruzából” megemelte a minimálbért az építkezésben. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az évi kb. 300 ezer euróból gazdálkodó önkormányzatnak „zsebből” kell kitennie a 360 ezres „felárat”.

Némi szerencsére, a sikeresnek hirdetett kivitelező 200 ezer euróval „lenyomta” az árat, így a munkálatok jelenlegi értéke 1,16 millió lej, tehát az önkormányzatnak „mindössze” 160 ezer euróval kell felpótolnia az eredetileg meghirdetett összeget. A tanács úgy döntött, mennek előre, mert „nincs más választási lehetőség”. Ha a gyulafehérvári pályáztató hatóság jóváhagyja a fentiek szerint módosított dokumentációt, akár ebben a hónapban nekifoghatnának a munkának és jövő nyárára megtörténhetne a „csoda”: Kőröspatak minden lakása rá lenne csatlakozva a csatornahálózatra. Ezt követően már Kálnok is reménykedhetne.

Hozzászólások