Felhívás!

Spórolt pénzből gazdálkodnak

Spórolt pénzből gazdálkodnak

Többségében sikerült megvalósítani a tavalyi év célkitűzéseit, idén viszont egyelőre úgy néz ki, hogy a megspórolt pénzből kell gazdálkodjanak, béreket és működési költségeket fizessenek, így nem marad anyagi keret a fejlesztésekre – összegezte Fodor István, Bodok község polgármestere. Az elöljáró felháborítónak tartja a kormány költségvetési tervezettel kapcsolatos döntését, mely szerint azon községeket részesíti előnyös anyagi juttatásban, amelyeknek üres a tartalékalapjuk. Sepsibodok természetesen nem tartozik ezek közé, ennek ellenére terveznek és bizakodnak.

 

Az önkormányzat a 2017-es évet megspórolt pénzzel indította, amiből számos beruházást valósítottak meg. A jelentősebbek közé sorolható a két év pereskedés után leaszfaltozott zaláni útszakasz, az oltszemi Mikó-birtok bejáratának felújítása, illetve az annak területén kicserélt kapuk, az udvar egy részének kockakövezése, emellett a kastély épületében hozzáláttak a freskók állagmegőrzéséhez, a magyar kormánynál megnyert Rómer Flóris-pályázat révén, mely támogatásra idén is számít az önkormányzat. „Nagyon sok pénzre van szükség ahhoz, hogy teljesen befejezzük a Mikó-kastély felújítását, ha azt akarjuk, hogy ott turizmus legyen” – részletezi az elöljáró. A helyi tanács folytatná önrészből az elkezdett munkálatokat, befejeznék a kockakövezést, a területrendezést és parkosítást. A polgármester szerint a kifizetetlen adóelmaradások és rendőrségi büntetésekből származó kinnlevőségek is pótolnának a költségvetésbe.

A birtok gazdasági udvarát felfejlesztették, kibővítették, már gond nélkül meg tudnák oldani egy turistacsoport étkeztetését, akiknek szórakoztató, szabadidős programként lovaskocsikázást is tudnának biztosítani az erre alkalmas két pár lóval. A lóállományt egyébként a kezdeti kettő helyet mára 13 jószág jelenti, amiatt is, hogy tavaly a medve által megmarcangolt kanca elpusztult.

A Romániai Lovas Szövetség, Kovászna Megye Tanácsa és Bodok Község Önkormányzata közösen ebben az évben két rangos fogathajtóversenyt is szervez a tavaly átadott oltszemi maratonhajtó pályán: május 17–20. között az első országos fogathajtóversenyt, ahová közel 15 fogatot várnak. Július 6–8. között pedig az I. nemzetközi fogathajtó, 2 és 3 csillagos versenyt, amelyen várhatóan 25–30 fogat vesz részt. A pontgyűjtő versennyel Bodok is bekerült, egyetlen romániai településként a 2018-as fogathajtás versenynaptárába, Hollandia, Németország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok stb. mellé. „Ezért harcolni és dolgozni kellett. Büszkék vagyunk a munkánk gyümölcsére. Az idei, nemzetközi bírók részvételével zajló verseny megszervezéséhez komoly hozzáállás kell”– számolt be a polgármester.

Hozzátette, a versenyre benevezett 70–80 lovat ezúttal is a kastély udvarán felállított mobil-boxokban helyezik el, az elszállásolást igyekeznek megoldani a környező településeken. „Ezért is fontos lenne, ha a község lakói kialakítanák vendégszobákká, azokat a szobákat, amelyeket nem használnak, és ilyen alkalmakkor kiadnák.” A községi napokkal egybekötött júliusi versenyig sok a tennivaló: a pályára szimbolikus elemeket, székelykaput és gémeskutat helyeznek el, felújítják a pályához vezető Olt-hidat, valamint tervben van egy 150 férőhelyes lelátó és térbe illő színpad megépítése is. „Minden évben kell valamit gyarapítani. Ha idáig eljutottunk, nem szabad megállnunk, mert erre a vonatra többet nem tudunk felülni” – összegezte Fodor István.

Hozzászólások