Felhívás!

Röviden

Szűkös költségvetés

„Megjelent a költségvetést szabályozó törvény, aminek mellékleteiből kiderült, hogy a személyi jövedelemadóból a tavalyi támogatáshoz képest kb. másfél millió lejjel kap kevesebbet Kovászna városa. Továbbá a befizetett áfa után egy lejt sem juttatnak vissza, ami mintegy 700 ezer lejes jövedelem-kiesést jelent. Ezek szerint nagyjából 2,2 millió lejjel kevesebb pénzt oszt vissza a kormány a városnak” – tájékoztatott Gyerő József polgármester. Az elöljáró kiemelte, ez a kiesés mindenekelőtt a beruházások kárára fog menni, hiszen a működési költségeket fedezni kell, a bérek nőttek, és a helyi adókat nem emelte az önkormányzat. Igaz, a tervezett beruházásokat a nehézségek ellenére is megpróbálják folytatni.

Hírek 11 utcáról

A Regionális Operatív Program 7.1-es tengelyén elnyert, 11 utca korszerűsítésére vonatkozó pályázat jelenleg az utcák műszaki tervének elkészítését célzó közbeszerzési fázisban van. Gyerő József polgármester szerint, ha ez sikeresen lezajlik – és a tervek elkészülnek –, akkor március elején meghirdethetik a kivitelezési szerződés megkötéshez szükséges közbeszerzési eljárást.

Megoldás előtt a kutyakérdés

Gyerő József polgármester elmondta: az önkormányzat tudatában van annak, hogy Kovásznán nagyon elszaporodtak a kóbor ebek. A probléma orvoslásaként a helyi tanácsnak szükséges elfogadnia a közbeszerzési eljárás lebonyolításához szükséges iratcsomót, hogy koncessziós szerződést kössenek 4 évre egy olyan szolgáltatóval, egyesülettel, amely menhellyel rendelkezik.

Több mint 500 ezer éjszaka Kovásznán

A tavalyi évben több mint 511 ezer lej gyűlt be a városkasszába abból az idegenforgalmi illetékből, amelyet a Kovásznán vendégéjszakázó turisták fizetnek a helyi költségvetésbe (egy éjszaka után 1 lejt). Ez gyakorlatilag 511.061 Kovásznán töltött éjszakát jelent. Ebben a számban nincsenek benne az illetéktől mentes egyes és kettes fokozatú rokkantságba sorolt személyek. A pénzt az önkormányzat a turizmus fejlesztésére és szórakoztató programok szervezésére fordítja.

Hozzászólások