Hirmondo

Röviden

Újabb beruházások időszaka

Több beruházás is megvalósul Bodok község falvaiban az Anghel Saligny-program finanszírozásával. Oltszemen és Zalánban víz- és csatornarendszert építenek. A beruházás összértéke közel 13,5 millió lej, melyből a község hozzájárulása 460 ezer lej. Ugyanakkor négy hidat építenek Zalán-patakán és medermegerősítést végeznek 5,5 millió lej értékben. Szintén kormányprogramból építik ki a község teljes gázhálózatát, melynek összértéke közel 26 millió lej. Az említett beruházásokhoz Bodok Község Önkormányzata önrésszel járul hozza. Helyi forrásból pedig támfalat építenek a Vásár-patakának, az unitárius templom mögötti szakaszon. 

Megújul a Mikó-kastély

„Október 24-én írtuk alá Bukarestben az európai uniós helyreállítási alaphoz benyújtott pályázat finanszírozási szerződését. Az A-kategóriás műemlék épület restaurálására és a mellette levő medence felújítására vonatkozó munkálatok összértéke 18,3 millió lej. A munkálatokat az Európai Unió Helyreállítási Tervéből és saját költségvetéséből finanszírozza Kovászna Megye Tanácsa, fele-fele arányban. Az impozáns épületet visszacsatoljuk a turisztikai körforgásba, hosszú távú célunk, hogy Székelyföldi Lovas Központot hozzunk létre a tízhektáros területen. Hosszú út előtt állunk, nagy célokkal, de bízunk benne, hogy csapatmunkával sikerre visszük álmainkat” – fogalmazott Fodor István, Bodok község polgármestere.

Az Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszírozásával felújítják az oltszemi kezelőközpont épületét, az emeleten vendégszobákat hoznak létre, az épület mellett pedig mellett 6×10 méteres medencét alakítanak ki. A beruházás összértéke 10 millió lej. Az országos helyreállítási terv (PNRR) révén az önkormányzat megnöveli a község falvainak belterületeit és két elektromos töltőállomást alakít ki a községközpontban. Partnerségi szerződést kötött Sepsibodok és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala húsz autóbusz megvásárlására, így nyújtva közösen megoldást a városba ingázóknak. A befektetés költségeit a városi tanács fedezi.

Szüreti bál Bodokon

Szüreti mulatságot szervezett a bodoki ifjúság október 15-én, szombaton. A népviseletbe öltözött fiatalok lóháton és szekéren, zenével és énekszóval vonultak végig a község utcáin. Korhatár nélkül mindenkit meghívtak az esti mulatságba a bodoki József Attila kultúrotthonba. Évtizedek óta hagyománya van a községben az őszi mulatságnak, mely a szüretet, a termés begyűjtésének idejét jelzi, ugyanakkor bizonyítja a fiatalok szándékát, hogy fontosnak tartják az értékmegőrzést, a közösségépítést.

Fotó: Fejes Anita Andrea

Deák Mária

Hozzászólások