Hirmondo

Felújították a „senki útját”

Felújították a „senki útját”

Jénáki Csongor polgármesterrel a jól haladó út- és templomfelújításról, megvalósításokról és tervekről beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

A Veresvíz felé vezető mintegy 700 méter hosszú „senki útja” felújítását is befejezték – osztotta meg lapunkkal elöljáróban Jénáki Csongor. „Önerőből, illetve a megyei tanács támogatásával végre sikerült korszerűsíteni azt az útszakaszt. Már csak az utolsó simítások vannak hátra, ám végre aszfaltúton lehet közlekedni mindannyiunk örömére” – újságolta.

Végre aszfaltúton lehet közlekedni a Veresvíz felé
Az alsólemhényi Alszeg és Kismező utcák, illetve a felsőlemhényi 2B jelzésű községi út korszerűsítését célzó, a PNDL2 nevet viselő országos fejlesztési program keretében nyertes pályázat támogatásával történő munkálatokkal is jól haladnak.

– Felsőlemhényben adódtak gondok az alapozásnál, ezért a kivitelező nevében a lakosság elnézését kérem ezúton. Igazából ők sem voltak hibásak, hiszen a következő történt: elhintették az út alapozásához szükséges cementet, amelyet beleőrlés után vízzel keverve készül el az útalap. Azonban a beleőrlést követően hatalmas eső jött, és a lakosok két héten keresztül a cementes iszapban voltak kénytelenek dagonyázni. Ez sajnos így alakult, nem tartok hibásnak senkit, az időjárást nem tudjuk irányítani. Azóta azonban továbbléptek, alapozzák az utat. Ígéretek szerint a templom melletti hídig tartó alsó szakaszra még idén rákerül az első aszfaltréteg, és a felső szakaszt is előkészítik ez évben az aszfaltozásra, tavasszal meg folytatják a munkát – sorolta.

A Szent Mihály-hegyi műemlék templom felújításával látványosan haladnak. „Kívül vakoltak és színt adtak a templomnak, a tetőzet peremezése is megtörtént. Odafigyeltek a kövek eredeti formájának megőrzésére, jelenleg az épületben dolgoznak. A restaurátorok a mennyezet eredeti színeinek »előhívásán« munkálkodnak, emellett a szentély és a sekrestye is készül. Igyekeznek, hogy amíg az idő engedi, a vizes munkával végezzenek. A folytatásban a torony állványozása, majd tavasszal annak teljes restaurálása következik. Örülünk, hogy számottevő haladás mutatkozik, hetente szemrevételezzük a munkálatokat és gyönyörködünk a kibontakozó látványban.” Hozzátette, szinte hihetetlen, hogy az első kivitelező kudarcát követően ennyire beindult a felújítási folyamat. „2023. november 30-ig kell befejezni ezt a projektet, és ez a kivitelező ígérete szerint megtörténik.”

Az elöljáró további jó hírekkel is szolgált. „A tanács épülete előtti kerítést kicseréltük és a park térrendezéséhez is hozzáláttunk, ezt tavasszal folytatjuk.” Az alsólemhényi iskola szomszédságában található műfüves minifocipálya öltözőjén is dolgoznának. „A lapos tetőt még idén befödnénk, hiszen azon beszivárog a víz. És ha már az iskolánál tartunk, megtörtént a tanintézmény udvarának rendezése, térköveztük azt, és a tervek szerint lebontanánk az udvart a focipályától elválasztó kerítést is”, sorolta.

Amint legutóbb írtuk, az önkormányzat Anghel Saligny Országos Fejlesztési Programhoz benyújtott, szennyvízcsatorna-hálózat bővítését célzó pályázata kedvező elbírálásban részesült. „Jelenleg a hiányzó iratok rendszerbe való feltöltése van folyamatban, reményeink szerint jövő évben előrelépés történik az ügyben.” Hozzátette, illetékesektől érdeklődött, hogy azon településeken, ahol a PNDL2-program keretében utakat újítanak fel és a csatornázás bővítése is megtörténik, lehetne-e előbb csatornázni, majd azt követően aszfaltozni az érintett útszakaszokat, ám sajnos nemleges választ kapott erre.

Fotók: Facebook

Hozzászólások