Felhívás!

Ötvenen az ipari parkokban

Ötvenen az ipari parkokban

A legutóbbi kézdivásárhelyi tanácsülésen beszámolt Szőllősi Tamás, az ipari parkokat felügyelő önkormányzati cég igazgatója. Mint kiderült, az összes csarnokot sikerült bérbe adni, a két létesítményben egyelőre ötvenen dolgoznak.

A Kézdivásárhely két ipari parkját felügyelő céget 2017 őszén hozták létre, de a konkrét tevékenység csak 2018 januárjától kezdődött el. Ekkor meghatározták a kommunikációs formáikat, stratégiájukat, létrehoztak egy internetes platformot, amelynek célja, hogy Kézdivásárhely gazdasági potenciálját megismertesse, információkat közöljön a potenciális bérlőkkel, illetve a már meglévő ügyfelekkel. A www.investintargusecuiesc.ro oldalon jelenleg még folyik az információk feltöltése, magyarázta Szőllősi Tamás, miután Szilveszter Szabolcs tanácsos azt is mondta volt kollégájának: jónak látná, ha minél több nyelven, így németül is megszólítaná a vállalkozókat az oldal, amely egyébként most románul, angolul és magyarul elérhető. Figyelembe kell venni, hogy a környékre szívesebben jönnek német tőkéjű vállalkozások.
A beszámoló szerint a meglévő bérlőktől 2018 áprilisában átvették az önkormányzat által már megkötött szerződéseket, így a béreket a cég számlázza, ezáltal bevételre is szert tudtak tenni. Annak érdekében, hogy a bérlőket könnyebben megtalálják az ügyfeleik, illetve újabb érdeklődők figyelmét felhívják magukra, a kézdivásárhelyi önkormányzat segítségével kétnyelvű útjelző táblákat helyeztek ki a város különböző pontjain, emellett romániai újságokban hirdették a két ipari parkot és a bennük rejlő lehetőségeket. Jelenleg 10 bérlő van a két parkban, akik különböző iparágakban tevékenykednek, így van autómosó, papír és karton megmunkálására alkalmas eszközök gyártásával foglalkozó cég, forgácsolással és vágással a Volkswagen német partnerének is bedolgoznak, műanyagmegmunkálás, tejfeldolgozás, gépjárműalkatrészek, nyomdaipar, galvanizálás, cinkezés, utánfutók és hálókocsik összeszerelése is történik, ugyanakkor egy gépkocsikat műszakiztató állomás is működik a helyszínen.
Több bérlő esetében még folynak a munkálatok, és remélhetőleg hamarosan beindul a termelés náluk is. 2018 végéig közel 50 ember dolgozott a két ipari parkban, ám a vállalkozások beindításakor ez a szám nőni fog, hiszen többen fognak még új személyeket alkalmazni. A 6 ipari csarnok mindenike bérbe van adva, illetve közel 2 hektár terület is bérlőre talált már, ami 25-30 százalékos lefedettséget takar, amely 2019-ben 50 százalékra emelkedik – hangsúlyozta Szőllősi Tamás. <<

Hozzászólások
EMNP: az RMDSZ félrevezette a magyar nemzetpolitika szereplőit

EMNP: az RMDSZ félrevezette a magyar nemzetpolitika szereplőit

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) félretájékoztatta a magyar nemzetpolitika szereplőit, úgy vélik, ezért történhetett meg, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár az elmúlt napokban kizárólag az RMDSZ önkormányzati jelöltjeinek a megválasztására buzdította az erdélyi magyarokat.