Felhívás!

Ötödikétől lehet lubickolni

Ötödikétől lehet lubickolni

Hármas összefogásnak, az Ars Topia Alapítványnak, a Vinca Minor Egyesületnek és a gelencei önkormányzatnak, köszönhetően hamarosan a gelenceieknek is lesz, ahol lubickolniuk: a Nádika nevű helyen egy kisebb fürdő épül kalákával. A fürdőépítés csak az első része lesz a terület fejlesztésének, ugyanis az önkormányzatnak más tervei is vannak.

A kaláka csodákra képes

Múlt hét közepén megérkeztek azok az önkéntesek Gelencére, akik részt vesznek a ladiai falurész fölött levő festői területre tervezett fürdő építésében. A kedden érkező vendégeket a sportcsarnokban és családoknál szállásolták el, a kaláka megnyitójára a Bodor György Művelődési Házban került sor, ahol Cseh József és Ilyés Botond, a nagyközség polgármestere, illetve alpolgármestere köszöntötte az önkénteseket. Utóbbiak egy része a Vinca Minor Egyesület tagjai közül került ki, a Vinca elnöke, Para Zoltán érdeklődésünkre kifejtette: amióta az Ars Topia elfogadta kérésüket, hogy a bálványosi Apor leányok feredőjét kalákában felújítsák, kötelességük minden fürdőépítő kalákában részt venniük, és biztosítsák, hogy ez a mozgalom fennmaradjon Háromszéken. Így a bölöni kalákát követően a gelencein is részt vesznek, s így, ha szerényen is, de lehetőségeikhez mérten támogatják a munkálatokat.

– Minden évben igyekszünk karbantartó kalákát szervezni, ezek apróbb munkákat jelentenek, és érdekes módon a medvék játszadozásának a nyomait kell eltüntetnünk, az emberek tiszteletben tartják a kalákában felújított vagy épített népi feredőket, nem beszélhetünk rongálásról. Nagy örömünkre Bölönben tovább fejlesztették, építettek, s ez azt mutatja, hogy a közösség magáénak érzi a fürdőt – mondta Para Zoltán.

– Az ötletet importáltuk – mondta Cseh József polgármester, aki megelégedéssel nyugtázta, hogy egy szép dolog van kialakulóban. – Már azon gondolkodunk, hogy a későbbiekben miként tudnánk tovább fejleszteni, kitűnő helyszín lehetne akár a falunapokra is. A kaláka sajnos egyre inkább kiszorul az életünkből, és arra kell hassunk, hogy a közösségi összefogás szelleme visszatérjen. Konkrét példa ez arra, hogy kellő hozzáállással, jóindulattal viszonylag kevés pénzből is eredményt lehet elérni – vélekedett a község elöljárója, hozzátéve: jelentős mennyiségű fűrészárura, mintegy 55 köbméternyi deszkára, fára stb. volt szükség, de a gelencei fűrésztelepek az első megkeresésükre adták a szükséges anyagot, mások élelmiszerrel és egyéb apróságokkal segítették a kezdeményezést.

Fantasztikus helyen csodás fogadtatás

A gelenceiek nagyon jól fogadták a magyarországi és más helyszínekről érkező kalákázókat: építészeket, tájépítészeket, a budapesti Szent István Egyetem tájépítészeti karának, a budapesti Műszaki Egyetem építész karának, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetemnek a hallgatóit, akiket lenyűgözött a táj szépsége – kezdte mondandóját Herczeg Ágnes, a fürdőépítő kaláka-sorozatot ezelőtt 15 évvel útjára indító Ars Topia Alapítvány elnöke. Az elnökasszony kifejtette: a korábbi években Bölönben, Bálványosfürdőn, Zalánpatakon, Kisbaconban, Csernátonban és Sepsibodokon zajlott fürdőépítő kaláka, ez utóbbi település 14 emberrel képviselteti magát Gelencén, a csapatot Sikó Imre polgármester vezeti.

– Az Ars Topia Alapítványnak több célja van, az egyik a székelyföldi fürdőépítő kaláka, és ennek egyenes hozadéka, a közösségépítés, az emberek egymáshoz közel hozása. Ezen kívül fel akarjuk hívni a figyelmet a Kárpát-medence vízkincseire – tudtuk meg Herczeg Ágnestől. Az elnök szerint Gelencén az sem utolsó szempont, hogy erős Szent László hagyománya, és az kötődik a forrásokhoz, a szép vizekhez, így ebben a szellemiségben zajlanak esténként a szakmai előadások is. A mintegy hetven egyetemista és más kalákázók egy forrásházat építenek, megpróbálják a területen levő két-három vízeret egy kisebb medencébe befogni. Ezen kívül filagória és egy kisebb játszótér is készül. Terepszemlénk alatt javában dolgoztak már a kalákázók, a területet tisztították meg a bokroktól, kijelölték az építmények helyeit, zajlott a faanyag méretre szabása, és egy erőgép a földmunkálatokat végezte. A szalagvágásra a tervek szerint augusztus ötödikén délelőtt kerül sor.

Hozzászólások