Felhívás!

Önerőből szépítettek

Önerőből szépítettek

Dombora Lehel, Réty község polgármestere legutóbbi beszélgetésünk során kifejtette, hogy az elmúlt két hónapban nagy hangsúlyt fektettek a faluközpont szépítésére: nem titkolt céllal, hogy új köntösbe bújtassák a település központját a hagyományos, immár XXVI. alkalommal megszervezett nemzetközi fúvóstalálkozóra, amelyre július 7–9. között került sort. A munkálatokról, párhuzamosan zajló, induló fejlesztésekről érdeklődtünk.

Az újítások, szépítések nagyobbik része a zenetermet érintette, emellett a település központját is „kipofozták”: a „hatszög” becenévvel illetett virágcsoportot újraszervezték, itt egy rusztikus lámpaoszlopot állítottak fel, de láncos kerítéssel is gyarapították, továbbá a központban tujákat ültettek. A zeneterem, és a szomszédos polgármesteri hivatal kerítését is felújították, az itt éktelenkedő közkerítést felszámolták, így méretes parkocskát, zöld övezetet alakítottak ki.

– A kerítésépítésnél a helyi fúvószenekar zenészei is önkéntes munkát végeztek. Az sem mellékes, hogy automata öntözőrendszerrel szereltük fel a zöldövezetet, és friss gyepszőnyeggel láttuk el. A zeneterem új, fakeretes termopan ablakokat, ajtókat kapott, illetve majdnem teljes belső felújításon esett át. Sajnos a próbaterem felújítása a tűzoltósági engedélyek terén zajló bürokratikus eljárások miatt még késik – részletezte az elöljáró.

A szépítést, a munkálatokat teljesen önrészből finanszírozták. Dombora hangsúlyozta, hogy a település központjának képét továbbra is a Rétyen áthaladó országút soha ki nem alakított széle rontja, de erre is megszületett a megoldást.

– Az országútnál gond volt a tulajdonjoggal, hiszen a terület nem a községé, viszont kiderült, hogy van egy idevágó törvény, amely konkrétan kimondja, hogy a helyi önkormányzat feladata az úttest mellett lévő járda, bicikliút, sáncok létesítése és karbantartása is. A tervrajzokat már elkészítettük, illetve a következő hetekben a költségvetésbe is bekerült. Jelenleg a különböző intézményektől gyűjtögetjük a jóváhagyásokat – magyarázta.

Jó hírnek számít az is, hogy helyi költségvetésből, önerőből június végén befejezték az Egerpatak fele vezető (25-ös községi) úton, pontosan 2,2 kilométerén történő korszerűsítési munkálatokat: sáncokat takarítottak, útpadkát építettek, illetve új koptatóréteget öntöttek rá

 – A szacsvai úton is komoly erőfeszítést igénylő – ideiglenes – munkálatokat kiviteleztünk: ahol az aszfaltréteg javíthatatlan volt, ott feltörtük, és kavicsoztuk. Sokkal jobban járható az út, mint korábban – újságolta Dombora, hangsúlyozva, hogy a kormányprogramra benyújtott dokumentációkat pozitívan láttamozták, és ezután a szacsvai részt is aszfaltozzák (de a bitai bekötőutat, és ugyanitt egy teljesen új híd építését is tartalmazza a program).

Hozzászólások