A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Önerőből szépítettek

Önerőből szépítettek

Dombora Lehel, Réty község polgármestere legutóbbi beszélgetésünk során kifejtette, hogy az elmúlt két hónapban nagy hangsúlyt fektettek a faluközpont szépítésére: nem titkolt céllal, hogy új köntösbe bújtassák a település központját a hagyományos, immár XXVI. alkalommal megszervezett nemzetközi fúvóstalálkozóra, amelyre július 7–9. között került sort. A munkálatokról, párhuzamosan zajló, induló fejlesztésekről érdeklődtünk.

Az újítások, szépítések nagyobbik része a zenetermet érintette, emellett a település központját is „kipofozták”: a „hatszög” becenévvel illetett virágcsoportot újraszervezték, itt egy rusztikus lámpaoszlopot állítottak fel, de láncos kerítéssel is gyarapították, továbbá a központban tujákat ültettek. A zeneterem, és a szomszédos polgármesteri hivatal kerítését is felújították, az itt éktelenkedő közkerítést felszámolták, így méretes parkocskát, zöld övezetet alakítottak ki.

– A kerítésépítésnél a helyi fúvószenekar zenészei is önkéntes munkát végeztek. Az sem mellékes, hogy automata öntözőrendszerrel szereltük fel a zöldövezetet, és friss gyepszőnyeggel láttuk el. A zeneterem új, fakeretes termopan ablakokat, ajtókat kapott, illetve majdnem teljes belső felújításon esett át. Sajnos a próbaterem felújítása a tűzoltósági engedélyek terén zajló bürokratikus eljárások miatt még késik – részletezte az elöljáró.

A szépítést, a munkálatokat teljesen önrészből finanszírozták. Dombora hangsúlyozta, hogy a település központjának képét továbbra is a Rétyen áthaladó országút soha ki nem alakított széle rontja, de erre is megszületett a megoldást.

– Az országútnál gond volt a tulajdonjoggal, hiszen a terület nem a községé, viszont kiderült, hogy van egy idevágó törvény, amely konkrétan kimondja, hogy a helyi önkormányzat feladata az úttest mellett lévő járda, bicikliút, sáncok létesítése és karbantartása is. A tervrajzokat már elkészítettük, illetve a következő hetekben a költségvetésbe is bekerült. Jelenleg a különböző intézményektől gyűjtögetjük a jóváhagyásokat – magyarázta.

Jó hírnek számít az is, hogy helyi költségvetésből, önerőből június végén befejezték az Egerpatak fele vezető (25-ös községi) úton, pontosan 2,2 kilométerén történő korszerűsítési munkálatokat: sáncokat takarítottak, útpadkát építettek, illetve új koptatóréteget öntöttek rá

 – A szacsvai úton is komoly erőfeszítést igénylő – ideiglenes – munkálatokat kiviteleztünk: ahol az aszfaltréteg javíthatatlan volt, ott feltörtük, és kavicsoztuk. Sokkal jobban járható az út, mint korábban – újságolta Dombora, hangsúlyozva, hogy a kormányprogramra benyújtott dokumentációkat pozitívan láttamozták, és ezután a szacsvai részt is aszfaltozzák (de a bitai bekötőutat, és ugyanitt egy teljesen új híd építését is tartalmazza a program).

Hozzászólások