Hirmondo

Negyvenöt éves a Gyerekek Klubja

Negyvenöt éves a Gyerekek Klubja

A kovásznai Gyerekek Klubja már több alkalommal szerepelt lapunk hasábjain, beszámoltunk eredményeikről, munkájukról és terveikről egyaránt. Az intézmény idén lett 45 éves, aminek alkalmával szerdán gálaünnepet tartottak a művelődési központban. Az intézmény múltjába és jelenébe Darvas Ibolya koordinátor és Horváth Zita táncoktató vezettek be.

Hirdetés
Hirdetés

A kovásznai Gyerekek Klubja 1974 őszén alakult. Akkoriban Pionír Ház, később Pionírok és Sólymok Háza néven működött, majd a rendszerváltást követően a Tanulók és Gyerekek Klubja nevet vette fel, utána Gyerekek Klubjává változott. A rendszerváltás után a klub önálló intézményként működött, ám jó néhány éve a sepsiszentgyörgyi Gyerekek Palotájához tartozik. Jelenleg több mint 650 tanuló (óvodástól végzős diákokig) látogatja.

A fiatalok számos tevékenységi kör közül választhatnak. A kézimunkakört Darvas Ibolya, az origami-modellezést Barta Melinda, a fafaragást Konnát László, míg a tánckört Horváth Zita vezeti. Az oktatóktól megtudtuk, hetente egy alkalommal járnak a tanulók a körökre (kivétel, ha épp versenyre készülnek), egy-egy foglalkozás ideje 2 óra. Darvas Ibolya megjegyezte, mivel egy tanítás utáni, szabadidős tevékenységről beszélünk, így az intézmény egyik legnagyobb kihívása, hogy meggyőzze a gyereket, érdemes körökre járniuk. Bár mint azt a számok igazolják, érdeklőből nincs hiány.

Hangsúlyozták, hogy a létszám gyarapodásához hozzájárul a helyi, valamint a szomszédos települések iskoláival ápolt jó kapcsolat, ugyanis a tanulók nemcsak Kovásznáról, hanem a környező településekről is jönnek a klubba.

Mint az oktatók elmondták, a körök látogatói már több országos megmérettetésen is részt vettek, ahonnan számos első helyezéssel tértek haza. Mindezek mellett a kovásznai klub ad otthont a Kovásznai Források elnevezésű, évente megrendezendő országos néptáncfesztiválnak is.

A vezetők elmondták, az intézmény próbál önerőből (is) működni, de nem hiányzik a szülők támogatása sem, emellett természetesen a sepsiszentgyörgyi Gyerekek Palotája és a helyi önkormányzat is felkarolja a tevékenységeket.

 

Az elmúlt 45 évet ünnepelték

Az intézmény 45 éves fennállást tegnap este gálaesten ünnepelték.

– Bátran kijelenthetjük, hogy az iskola után városunknak ez az az intézménye, ahová biztosan szinte minden kovásznai, sőt környékbeli családból legalább egy családtag évekig járt ide a tanórák után, hiszen számtalan érdekes, hasznos és szórakoztató óra van mögöttünk, amelyeket a különböző köröket működtető lelkes oktatóknak köszönhetünk – mondta üdvözlő beszédében Horváth Zita.

Az ünnepségen emléklappal ajándékozták meg azokat, akik a kezdetektől hozzájárultak az intézmény működtetéséhez, illetve oklevelet kapott minden személy, aki a 45 év során tevékenységével öregbítette a klub hírnevét.

Hozzászólások