Felhívás!

Negyven önkéntessel számolnak

Negyven önkéntessel számolnak

A baróti tanács is elfogadta Dénes Ildikó kinevezését a város önkéntes sürgősségi szolgálatának élére. Mint ismeretes, ez az a szolgálat, amely Baróton tűzeset vagy más természeti katasztrófa esetén azonnal közbelép, miközben folyamatban van a készenléti hivatásos egységnek helyet adó garázs építése is.

 

Hogy a sürgősségi szolgálat megfelelőképpen működhessen, a polgármesteri hivatal az elmúlt évben felhívást tett közzé önkéntesek toborzására, mely toborzás, mint most kiderült, nem volt eredménytelen.

– Baróton és a hozzá tartozó falvakban is megpróbáltunk embereket toborozni, jelenleg összesen negyven személy van, akikre számíthatunk – osztotta meg lapunkkal Lázár-Kiss Barna polgármester.

Az elöljáró hozzátette, amennyiben van még jelentkező az önkéntességre, kérését nem fogják elutasítani, de egyben nyomatékosította azt is, hogy a szolgálatra az elkövetkezőkben jobban oda fognak figyelni, nyilvánvalóan azért, hogy éles helyzetben pontosan tudja mindenki, mi a teendője.

– Ezért egy évben egy-két alkalommal gyakorlatozást szerveznénk számukra, ugyanakkor az sem ártana, ha a tűzvédelem terén is többet tennénk. Népszerűsíteni kellene az iskolákban is az óvintézkedéseket, az intézményekben található tűzoltópalackokat pedig időnként ki kellene próbálni, hogy valóban jól műkődnek-e – húzta alá.

Megjegyezte, a város sürgősségi szolgálata valóban teljesen önkéntes alapon működik, ám a közreműködők számára év végén mégis tudnak némi juttatást adni, létezik erre a célra ugyanis egy pénzkeret, melyből ki-ki részesülhet, aszerint, hogy hányszor önkénteskedett.

Baróton az idei tél egyelőre mentes volt komolyabb tűzesetektől, emlékezetes marad viszont 2016–2017 tele, amikor egy, a város peremén élő, többgyermekes család háza teljesen leégett, és a közigazgatásilag ide tartozó Felsőrákoson is két komolyabb tűzhöz kellett riasztani a szolgálatot. Mindeközben 2015-ben és 2017-ben is gyarapodott a baróti önkéntes szolgálat eszköztára: Németországból tűzoltóautókat kaptak adományba.

Hozzászólások