Felhívás!

Nagyban kell gondolkodni!

Nagyban kell gondolkodni!

Nemrég Kommandó adott otthont a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által szervezett seregszemlének, ahol Könczei Csaba megyei mezőgazdasági igazgató és Bokor Gábor agrárszakértő ismertették a gazdákkal a falugazdász-hálózat előnyeit.

A két agrárszakember elmondta, hogy Magyarország Kormánya a mezőgazdaság terén is igyekszik segíteni a székely gazdáknak. Ennek egyik módja, hogy lehetőséget biztosítanak legtöbb 15 ezer eurós (amihez önrésszel kell hozzájárulni), de minimis típusú, vissza nem térítendő támogatásra a pályázóknak. Az így kapott pénzt állatok vásárlására, a gépállomány bővítésére, illetve a gazdaság fejlesztésére, gyarapítására fordíthatják a gazdák. Ezen pályázatok lebonyolítását hivatott segíteni a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete, aminek szakavatott (székenként leosztott) falugazdászai járnak közbe a dokumentáció elkészítésében. Emellett pedig ingyenes szaktanácsadást is nyújtanak az ezt igénylő gazdáknak, azzal a céllal, hogy egy erős, piacképes gazdahálózatot hozzanak létre a megyében. Az ülésen elhangzott, hogy a gazdáknak ajánlott szövetkezetekbe tömörülni, hiszen ezáltal könnyebben eladhatják a termékeik, valamint a pályázati feltételek is kedvezőbbé vállnak.

A helyi gazdák kissé vonakodtak a szövetkezet gondolatától, viszont azt belátták, hosszú távon jobban megérné összefogni, mintsem mindenki a saját malmát hajtsa a vizet, hiszen nagyon rájár a rúd a gazdákra. Példának meg is említették a viszonteladókat, akik viszonylag olcsó áron felvásárolják az állatokat, majd még egyszer egy olyan áron továbbadják, így húzva hasznot az állattartók munkájából. Ezen helyzet kiküszöbölésén segíthetne, ha a gazdák tömörülnének, mert jó eséllyel nem a viszonteladókon keresztül tudnák értékesíteni a jószágokat, hanem közvetlenül a nagy feldolgozókkal működhetnének együtt. Nem beszélve a brandépítésről, hiszen köztudott, hogy pl. Bukarestben egyfajta minőségnek számít a Kovászna megyei termék.

Ezek függvényében a gazdák belátták, érdemes lenne tömörülni, akár egy kommandói brandben gondolkodni, és értékesíteni a hagyományos terméket, aminek manapság sokkal jobb kereslete van, mint a tömegélelmiszernek. Az ülésen Kocsis Béla polgármester azzal bátorította a gazdákat, hogy gondolkozzanak el a lehetőségen, és használják ki az falugazdász-hálózat, illetve a Magyar Kormány kínálta lehetőséget: merjenek pályázni, merjenek nagyban, közösen gondolkodni, hiszen az ő fejlődésük a község számára is sikernek számítana.

Hozzászólások