Felhívás!

Nagy hangsúlyt fektetnek népdalkincsünk ápolására

Nagy hangsúlyt fektetnek népdalkincsünk ápolására

Gazdag programsorozaton vehettek részt azok, akik a hétvégén ellátogattak a 17. alkalommal megrendezett kézdiszentkereszti faluünnepre. A két napig tartó népünnepélynek kétségtelenül a VII. Felsőháromszéki Népdaltalálkozó képezte az egyik legszínvonalasabb mozzanatát.

A faluünnep, szombaton délelőtt tíz órakor kezdődött a sportpályán Páll Endre polgármester megnyitó beszédével, majd kezdetét vette a minifoci-bajnokság. Délután az iskola udvarán gyülekeztek a népdaltalálkozó fellépői, ahonnan 15.30-kor indultak, muzsika- és énekszó mellett végigvonultak a falun az esemény helyszínéül szolgáló kultúrotthonba. Az idén hat felsőháromszéki település – Bélafalva, Csomortán, Kézdialmás, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek és Lemhény – 208 énekese lépett színpadra.

 

Versengés teltház előtt

A zsúfolásig megtelt teremben Gábor Judit főszervező köszöntötte az egybegyűlteket, és köszönetet mondott a támogatóknak, beszámolva arról is, hogy az eddigi hat népdaltalálkozón összesen 554 népdal hangzott el 1200 énekes szájából. Ezután Páll Endre polgármester szólt a fellépőkhöz, kifejezve abbéli örömét, hogy szívmelengető látvány ennyi székelyruhás leányt és asszonyt, legényt és férfit látni egy helyen. Ezek után Gábor Judit bemutatta az idei rendezvény védnökeit, Kerezsi Mária zenetanárt, a Tiszta forrás népdalverseny szervezőjét Sepsiszentgyörgyről, Radu Ibolya tanítónőt, a népi kultúra ápolóját Csernátonból és Kerezsi János zenetanárt, volt iskolaigazgatót, aki szintén a Tiszta forrás népdalverseny szervezője, Sepsiszentgyörgyről.

A versenyszabályzat értelmében minden népdalcsoportban minden korosztálynak és mindkét nemnek képviseltetnie kellett magát, akik egy általuk összeállított népdalcsokrot kellett előadjanak legtöbb negyedórás időkeretben. A csapatoknak lehetőségük volt szólistákat is bevonni, zenekar is kísérhette a repertoárt.

A fellépők sorrendje sorshúzással dőlt el, elsőként Bélafalva népdalcsoportja léphetett színpadra (kórusvezetők: Kiss Melinda tanítónő és Gáspár Ildikó óvónő). Másodikként Kézdiszentlélek csapata (kórusvezetők: Marthi Erika és Marthi Enikő tanítónők, valamint Ábri Béla zenetanár) mutatta be előadását. Őket követték Kézdialmás (vezető: Kovács Ildikó Mária óvónő), Csomortán (v.: Moré László tanító) és Lemhény (v.: Miklós Mária Terézia tanítónő) énekesei. A sort a házigazda kézdiszentkereszti énekkar zárta Gábor Judit tanítónő irányításával. Az idei találkozó meglepetésvendégei a Szentesről érkező Pengető Citerazenekar (vezetőjük Mélykútiné Németh Kornélia) tagjai voltak, akik délalföldi, Felső-Tiszavidéki és rábaközi népdalokat adtak elő citeraszó kíséretében.

 

Felköszöntött jubilálók

A nap további részében az iskolaudvaron Gyergyai Anita ismert magyar slágerek éneklésével szórakoztatta az egybegyűlteket. 20 órától lépett színpadra a Bojtorján zenekar, melynek koncertjére nagyszámú közönség gyűlt össze.

Vasárnap a jubileumi szentmise után – melyet Vatány Gábor plébános celebrált – a 25., 30., 40. és 50. házassági évfordulójukat ünneplő 11 házaspár köszöntésére került sor. A Trefán Leonárd Általános Iskola mazsorettcsoportjának előadása után Páll Endre polgármester az önkormányzat és a helyi lakosok nevében szólt a jubilálókhoz, majd szavalatok következtek. A Szép Emlékek Nyugdíjas Klub tagjai zenés, énekes műsorát követően a magyarországi Lesenceistvánd testvértelepülés polgármestere, Tóth Csaba köszöntötte az ünneplőket, és jelképes ajándékot nyújtott át az idei év egyetlen 50. házassági évfordulóját ünneplő párnak, Bara Istvánnak és Gizellának. Az esemény záró momentumaként Páll Endre polgármester Fejér László Ödön szenátorral egy-egy szál virágot nyújtott át a házastársaknak.

A falunapok vasárnap délutáni programját az iskolások ünnepi műsora indította. Elsőként a Rezeda népdalcsoport lépett a porondra, akik kalotaszegi népdalokat adtak elő. Őket követte a Bokréta népdalcsoport, ők moldvai népdalokkal léptek a közönség elé.

Az I–IV. osztályos tanulók ez ünnepi alkalomra tanulták meg a polyáni sormagyart, amely 9 táncból álló polgári tánc. „Ez az a tánc, amely csak a miénk, sehol máshol ezt nem járja így senki. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen kinccsel rendelkezünk. A tanító nénik nagyon fontosnak tartják, hogy ezt a táncot minden polyáni gyermek ismerje, tudja, magáénak érezze. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen hagyatékot nem hagyhatunk elveszni, feledésbe merülni” – fogalmazott Gábor Judit tanítónő.

 

Néptánc és tűzijáték

Mivel május első vasárnapja egyben anyák napja is, az előkészítő és a III. osztályos tanulók tánca elsősorban az édesanyáknak szólt. A helyi furulyacsoportok előadásában klasszikus zenei átiratok kerültek bemutatásra Szóró Dorina és Gergely Tamás zenetanárok vezetésével.

Délután 6 órától a néptánccsoportoké volt a terep, közülük elsőként az óvódás és kisiskolás korú gyerekekből álló Minitisztás a húsvéti ünnepkörhöz köthető népi gyermekjátékokból nyújtott ízelítőt. Őket a Tisztás Néptáncegyüttes szilágysági táncokból összeállított fergeteges produkciója követte. Harmadikként a Tisztácska utánpótlás csoport felcsíki néptáncokkal nyűgözte le a közönséget. A táncparádé a Tisztás Néptáncegyüttes vajdaszentiványi néptánc-koreográfiájával zárult. A táncokat Fákó Alpár és Balázs Tünde tanította be.

Este 8 órától az Unikum zenekar koncertje, majd a 22 órakor kezdődő tűzijáték és szórakoztató zene zárta az idei 17. alkalommal megrendezett kézdiszentkereszti falunapokat.

Peti Botond

Hozzászólások