Felhívás!

Mozgalmas nyár a múzeumban

Mozgalmas nyár a múzeumban

Vasárnap ért véget a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár által hetedik alkalommal rendezett olvasó- és kézművestábor.

A július 3–7. között „Vannak vidékek legbelül” jelmondattal rendezett hetedik olvasó- és kézművestábort megelőző műveltségi és kreativitási vetélkedő idén rendhagyó volt, osztotta meg lapunkkal D. Haszmann Orsolya muzeológus. „Míg előző években a múzeumkertben rendeztünk háromszéki 5–8. osztályos diákoknak vetélkedőt, idén azok a tanárok választhattak ki kilenc diákot, akik eddig legalább háromszor bekapcsolódtak a vetélkedőbe. A diákoknak elküldtük a kreatív feladatsorokat, és háromtagú zsűri választotta ki az itt táborozó húsz gyereket.”

– Sok az ötödikes–hatodikos diák, aminek örülünk, hiszen azt jelenti, hogy a programnak utánpótlás-vonzereje is van – vélte Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.

A délelőtti olvasótábori műhelyfoglalkozásokat Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) alelnöke és felesége, Gombosné Szabó Sára könyvtáros vezette. Előbbi lapunknak így nyilatkozott: „A foglalkozások alatt nagyrészt kortárs, de helyenként klasszikus irodalmi szövegekkel, versekkel, novellákkal, dalszövegekkel dolgozunk azzal a céllal, hogy a gyerekek belemerüljenek az irodalomba, úgy, hogy ez legyen számukra egy élmény.”

Csütörtöki ottjártunkkor épp a könyvbemutató és -árverés zajlott. „Bemutatunk 40–50 könyvet, amelyből mindenki választ egy regényt, amelyet a tábor ideje alatt olvas. Ha többen választják ugyanazt a könyvet, licitálni kell, és az nyer, aki több oldalt bevállal a tábor végéig. Vannak úgynevezett »dobj el mindent és olvass« időszakok, amikor mindent le kell tenni, és csak a saját könyvvel foglalkozni, a tábor végén meg egy rendhagyó beszámolót tart mindenki az olvasottakról. Az egész tábort átszövi a játékosság, ami mellett végig ott van az irodalom komolysága és élményszerűsége”, mondta Gombos Péter.

A táborozók Sylvester Réka vezetésével tornával indították a napot, D. Haszmann Orsolya irányításával betekinthettek a nemezelés és bútorfestés világába, és a programot meghívottak tették még színesebbé. Szerdán Demeter Elemér tartott egyórás zenés-beszélgetést, csütörtökön André Csongorral agyagozhattak, pénteken László Noémi költővel beszélgettek, szombaton és vasárnap pedig a Fándly Csaba kaposvári színművész által tartott verses kreatív műhelymunkán vettek részt a táborozók.

Faragó-, esztergályos- és bútorfestőműhelyeket rendeznek be a felújítás alatt levő ingatlanban

D. Haszmann Orsolya hozzátette, a vakáció első hetében helyi gyerekeknek tartottak nappali angol–kézműves-tábort, de a bútorfestő-, illetve fafaragó táborok is folyamatosan zajlanak. „Emellett már most készülünk a szeptember 21-ei Burrogtatóra, és a Csoóri Sándor Alap támogatásával felújítjuk, illetve kibővítjük a faragóműhelyt.” Szonda Szabolcs megjegyezte, a megyei könyvtár Csodalámpa nevű, 1–8. osztályosoknak szóló, ötnapos vakációs foglalkozást is a múzeummal együttműködve rendezik, úgy, hogy az egyes korosztályok számára rendezett ötnapos program utolsó napján a diákok Csernátonba látogatnak, ahol a Csodalámpa-program lezárása mellett a Kincskereső játéknak köszönhetően felfedezik a kulturális intézményt.

Hozzászólások