Moldvai csángóknál jártak

Moldvai csángóknál jártak

Szeptember 14–16. között, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete tagjaiból 13 család, második alkalommal látogatott el a Bákó megyei Lábnyik, többnyire csángómagyarok által lakott településre.
A Communitas Alapítvány által támogatott idei kirándulás egyfajta folytatása, ismétlése volt a tavalyinak, aminek az apropóját az adta, hogy az egyesület tagjaiból a Hegyeli Attila és Both Bernadette házaspár 12 évig oktattak magyar nyelvet csángó gyerekeknek. Most visszatértek többedmagukkal – ha csak pár napra is – hogy a kialakult kapcsolatokat ápolják és újabb gyerekekben, illetve felnőttekben keltsék fel vagy erősítsék meg a magyar anyanyelvük iránti igényt.
Estére érkezett meg a háromszéki – kovásznai, sepsiszentgyörgyi és zabolai lakosokból álló – 53 fős csapat a lábnyiki Magyar Házhoz, ahol az ott élők és dolgozók szívélyes fogadtatásában részesültünk.
A közös reggeli után csatlakozott hozzánk mintegy 20 lábnyiki gyerek, hogy közösen tisztítsuk meg a falu utcáit, patakpartjait az eldobott hulladéktól, aznap lévén a Szemétszedés világnapja. A fáradt csapat ezután megebédelt, a pityókatokányt a szálláshelyen maradt „önjelölt” szakácsok készítették el egy százliteres üstben.
Délután egy nagy társasjáték-kavalkádon vettünk részt, melyben a felnőttek játékvezetői szerepben irányítottak különféle játékokat: csúszókorong, óriásmarokkó, célba dobás, torrence, kézműveskedés, memóriajáték stb. A gyerekek – végigjárva minden játékhelyet – aláírásokat gyűjtöttek, hogy a tevékenység végén jutalomként hűtőmágnes alapú saját fotót kapjanak.
Vacsora után hatalmas tábortüzet csodálhattunk meg, és a helyi zenészek révén jó, táncos hangulat kerekedett: aki tudott táncolt, aki nem, az megtanulta a tájegység körtáncait. Közben megérkeztek a diószegiek is (mintegy öt család), valamint a Konstanca megyei Ojtoz település csángómagyar leszármazottaiból 23 fő. Elkezdődött az ismerkedés, mely egy közös éneklésben végződött éjfél után.
Vasárnap reggel érkeztek a közeli települések csoportjai a 2. Csángó Fesztiválra, és hozzákezdtek a közösségre jellemző, sajátos ételeinek az elkészítéséhez.
A fesztivál főszervezője, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, Pogar László körbejárta a csapatokat, megérdeklődve, hogy ki mit főzött. A lábnyikiak martilapuba, szőlőlevélbe töltött húst, a rekecsiniek galuskát, a diószegiek és a konstancai ojtoziak kétféle halászlevet főztek, a pusztinaiak vegyesgombás, disznó- és marhapörköltet készítettek. A pokolpatakiak ezt is megpróbálták felülmúlni, a tündérváriak pedig cérnakolbászos rizses lecsóval kínálgatták a másabb ízek iránt is nyitott fesztiválozókat.
A folytatás reményében kijelentjük: Jövőre, veletek ugyanott! <<

Lázár-Prezsmer Endre

Hozzászólások