Felhívás!

Minden, amit a községről tudni kell

Minden, amit a községről tudni kell

2010-ben jelent meg Iochom István – Bartos Lóránt szerzőpáros első képes albuma Kézdiszentlélekről, majd Torja, Gelence, Bereck, Kézdialmás-Lemhény, Esztelnek, Csernáton, Kézdivásárhely, Torja bővített kiadása és Dálnok képes albumai láttak 2017-ig nyomdafestéket a csíkszeredai Alutus Nyomda jóvoltából. Tavaly Bartos Lóránt Kézdiszentlélek és környéke képekben címmel jelentette meg a Perkő alatti nagyközség bővített képes albumát. A sorozat 12. kötete két hete került ki a nyomdából. A 96 oldalas képes album Kézdiszentkeresztet és Bélafalvát mutatja be. Megjelenése kapcsán beszélgettünk Iochom István újságíróval, a kötet szerzőjével és szerkesztőjével.

– Nemrég jelent meg Kézdiszentkereszt és Bélafalva képes albumba, amelyet Ön írt és állított össze. Ki kérte fel erre a feladatra?

– A képes album megjelentetésének az ötlete két-három évvel ezelőtt is felmerült, de akkor anyagi okok miatt nem került sor annak kivitelezésére. A múlt év őszén Páll Endre, Kézdiszentkereszt polgármestere hozta ismét szóba, és én igent mondtam, hangsúlyozva, hogy annak megszerkesztését, összeállítását teljesen díjmentesen vállaltam el, műszaki szerkesztését szinten díjmentesen Román György barátom végezte el, amiért ezúton is hálás köszönetemet fejezem ki. A képes album Kézdiszentkereszt Polgármesteri Hivatala és a Szép Emlékek Nyugdíjasok Klubja Egyesület megbízásából jelent meg. A terv az volt, hogy május 9-én vagy 10-én, a falunapok alkalmával mutatjuk be, de a koronavírus-járvány miatt az idei faluünnep és a könyvbemutató is elmaradt.

– Mi volt ezzel a célja a kézdiszentkereszti önkormányzatnak?

– Erre a kérdésre a legilletékesebb, Páll Endre polgármester kellene válaszoljon, hiszen az ő felkérésére készült el a képes album. Az ő elmondása szerint, amikor látogatóba mentek a magyarországi testvértelepülésekre mindig gondot jelentett egy olyan ajándék előteremtése, ami a községükhöz kapcsolódik, most ez a probléma megoldódott, van, mit ajándékba vinni. Az album tartalmilag és nyomdai szempontból is egy kifogástalan munka.

– Mennyi időbe telt a könyv megírása, az információk összegyűjtése, képek megszerzése, esetleg elkészítése?

– A munka á-tól z-ig, azaz az ötlettől a nyomtatásig kereken fél esztendőt vett igénybe. Ez idő alatt több száz fénykép készült a község területén található nevezetességekről, épületekről, műemlékekről, emlékművekről. Persze mindegyik képhez szöveget kellett írni. 

– Honnan szerezte az információt és a képeket?

– A képeket kísérő szövegekhez az eddig megjelent könyvészeti anyagot használtam fel, de élő adatközlőim is voltak. Gondolok itt elsősorban Winkler Imre helytörténészre és Kis Emesére, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyartanárára, akik értékes adatokat szolgáltattak számomra.

– Rajtuk kívül még kik segítették a könyv kivitelezésében?

– Turóczi István alpolgármester mutatta meg a Butu-fenyveserdőben található egykori Laub-bányát, ahonnan a Laub fivérek a követ kifejtették. Értékes segítséget kaptam Vatány Gábor plébános úrtól, Boldizsár Erzsébettől, a Tisztás Néptáncegyüttes vezetőjétől, Gál Enikő könyvtárostól, Gábor Judit és Lénárt Piroska tanítónőktől, Szigeti Attila iskolaigazgatótól, valamint Gál Béla, Boldizsár Géza és Gábor Balázs fotósoktól. Az utóbbi hárman az Események fejezethez adtak archív fényképanyagot. Mielőtt az album nyomdába került volna hét személy olvasta el, ezért remélhetően nincs tárgyi tévedés a szövegekben. Mindazoknak, akik segítették a munkámat hálás köszönetet mondok.

– Szakmailag milyen kihívást jelentett a könyv megírása?

– Nem jelentett különösebb kihívást számomra, hiszen Bartos Lóránt kollégámmal együtt már előzetesen tíz albumot állítottunk össze, tehát nem zöldfülűként fogtam neki a képes albumhoz, de ez volt az első olyan, amit teljesen egyedül állítottam össze. Az eddigi visszajelzések szerint szép lett az új album.  

– Mit mutat be a képes album?

– A 96 oldalas képes albumban mindaz benne van amit Kézdiszentkeresztről és Bélafalváról tudni kell. Hangsúlyozom, nem monográfiáról, hanem képes albumról van szó. Így is sok esetben meglátásom szerint túl hosszú a kísérő szöveg. A község területén található látnivalókon kívül helyet kapott az albumban egy Események és egy Büszkeségeink fejezet is. Mivel Tuzson János a község leghíresebb szülöttje az őrnagy kézdivásárhelyi mellszobrát, sepsiszentgyörgyi sírját és a nyergestetői emlékművet sem hagyhattam ki a kötetből.

– Kinek szól ez az album?

– Bárkinek, akit érdekel a 688 éves kézdiszéki székely település múltja és jelene. A községbe látogató turistáknak is hasznos kézikönyvet jelenthet.  

– Hol lehet majd megvásárolni?

– A képes album tudomásom szerint nem kerül forgalomba.

– Milyen jövőbeli tervei vannak az írás terén?

– Terveim akadnak bőven, de a napi újságírás mellett nem igen akad sok szabad időm, de amivel rendelkezem, azt igyekszem hatékonyan kihasználni. Idén ősszel újabb könyvem jelenik meg. Címe Az esztelneki dajka. Ennél többet most nem árulok el a könyv tartalmáról, de szerintem a cím magától beszél.

Hozzászólások