Hirmondo

Mezei utakat tettek járhatóvá

Mezei utakat tettek járhatóvá

Jénáki Csongor polgármesterrel a folyamatban lévő, illetve a közeljövőben startoló beruházásokról beszélgettünk.

Reményei szerint egy hónapon belül végeznek az alsólemhényi iskola felújításával. Jelenleg az iskolaudvar vízelvezetésén dolgoznak, emellett egy biztonságos faraktár is épül. Amint ezeket elvégzik, természetesen az építkezés során keletkezett hulladékot is elszállítják, hiszen az sok bosszúságot okoz a tanintézmény pedagógusainak és diákjainak egyaránt – fejtette ki lapunknak az elöljáró. Hozzátette, a tetőzet felújítása során becsúszott hibákat az illetékes cég kijavította, így az épület többé nem ázik. „Az iskolaépület melletti egykori szolgálati lakást is felújítottuk, ahová végre beköltöztethetik a világháborús tárgyak gyűjteményét, illetve a könyvtár épületét is, amelyet jövőben eredeti rendeltetésének megfelelően helyeznénk használatba”.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyanakkor a kultúrotthon vízelvezetésén is dolgoznak. „Mivel vizes területen épült, a belső falak áznak, penészednek. Ezt kiküszöbölendő, a testvíz és a csatornavíz elvezetésére 60–70 centiméteres, a megfelelő csőrendszerrel ellátott elvezető árkot létesítettek. Ideje megoldani ezt a mondhatni örökös problémát. Amint itt végzünk a munkával, a felsőlemhényi kultúrotthonnál ugyanígy járunk el” – vetítette előre.

Biztonságos faraktár épül az alsólemhényi iskola udvarán
A felsoroltakat önerőből végzi az önkormányzat, emellett végre ismét hozzáláttak a Szent Mihály-hegyi, római katolikus, barokk műemlék templom felújításához. „Rekordidő alatt »meglett« az új kivitelező cég, a megyeszékhelyi Baumeister. A határidő 2023. november 30-a, ám ígéreteik szerint a lehetőségek függvényében jövő év végére, legkésőbb 2023 nyarára befejeznék a munkát” – közölte az elöljáró, aki igazán jó hírrel szolgált a Veresvíz felé vezető műút és a Felsőlemhény közötti, a Vadaskertig tartó, mintegy 700 méter hosszú útszakasz felújítása kapcsán is. „Hamarosan meglesz a munkavégző cég, és bízom benne, még idén megtörténik az útszakasz korszerűsítése” – jegyezte meg a Kovászna Megye Tanácsa támogatásával megvalósítandó projekt kapcsán.

A PNDL2 nevet viselő országos fejlesztési program keretében nyertes pályázatuknak köszönhetően az alsólemhényi Alszeg és Kismező utcákat újítják fel, illetve folytatják a felsőlemhényi 2B jelzésű községi út korszerűsítését. Itt az elhúzódó ellenőrzések, a papírozás miatt stagnáltak eddig a dolgok. „Bízom benne, hogy hónap végéig megtörténik a szerződéskötés a kivitelezővel, majd indulhat a munka” – mondta. Hamarosan hozzálátnak a Toró-üzlettől a nyujtódi kijárat irányába, az országút mentén ugyancsak önerőből finanszírozott mintegy 650 méteres járda és korszerű vízelvezető árok elkészítéséhez is. Itt már aláírták a szerződést egy helyi céggel, és amennyiben minden a tervek szerint alakul, még idén elvégzik a munkát.

A műfüves sportpályát és a hozzá tartozó öltözőt is kijavítják, továbbá a mezei utakat is járhatóvá tették. „Idéntől helyi tanácshatározat értelmében jelképes útjavítási díjat vezettünk be a mezei utakra, amelyből járhatóvá tettük azokat. Emellett a Feketeügy medrének árvíz által megrongált szakaszát is szabályozzuk a vízüggyel karöltve. Az Angustia LEADER-csoportnál egy haszonjárműre pályázunk, a területrendezéshez szükséges eszközök szállítására benyújtott pályázatunk »elesett«, ám a pénz nem veszett el, így ismét benyújtjuk az iratcsomót” – summázott. 

Hozzászólások