Hirmondo

A focipálya is nevet kap

A focipálya is nevet kap

Több helyen dolgozik a kézdivásárhelyi önkormányzat, illetve több munka be van ütemezve.
A városi tanács döntése értelmében ugyanakkor nevet kap a nyujtódi műfüves pálya is.

Nagyobb mértékű munkálat van folyamatban az Ady Endre utcában, ahol megújul a közművesítés, illetve bővítik azt. A kivitelezés okoz ugyan némi fennakadást a forgalomban, de a munkálatot végző cég tempójára és hozzáállására nem lehet panasz, a délutáni, koraesti órákban, illetve hétvégeken is dolgoznak. „A haladás fontos, mert a Kanta utcában is el kell végezni egy hasonló munkálatot, mielőtt az út korszerűsítése megtörténne” – részletezte telefonos megkeresésünkre Bokor Tibor polgármester, aki a napokban egy újabb, nagyobb értékű kivitelezési szerződést írt alá, ezúttal a nyujtódi Jakabos Ödön-iskola energetikai korszerűsítésére. A munkálat értéke 1.243.467 lej, ebből 874.305 lej kormánypénz, illetve az Európai Unió által biztosított, vissza nem térítendő támogatás, az önkormányzat elszámolható önrésze 17.842 lej, 351.319 lej pedig nem elszámolható költség.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1972–1973-ban Kőrösi Csoma Sándor útját végigjáró, nyujtódi Jakabos Ödönről elnevezett szép, eléggé nagy épület – valamikori Pótsa-kúria – teljes korszerűsítésére még a 2014–2020-as Regionális Operatív Program részeként, 2018-ban írta alá a finanszírozási szerződést az elöljáró, a bürokratikus folyamat azonban egész idáig zajlott. A Baumeister cég a napokban hozzá is lát a felújításhoz.

Az iskola mögötti műfüves pálya – Lőrincz József javaslatára – Szacsvay Sándor nevét veszi fel. A névadásra vonatkozó kérést előzetesen a megyei névadó szakbizottság is elfogadta. Szacsvay Sándor 1840. február 28-án született Esztelneken, később Nyujtódon lakott a 279. házszám alatt, elhunyt 1913. február 8-án. Két gyereke volt, de egyik sem érte meg a felnőttkort, porhüvelyüket a Szacsvay család kertjében, a mai Jakabos Ödön-iskola udvarán helyezték örök nyugalomra, ahol a műfüves pálya található. A névadó a kézdivásárhelyi bíróság bírája volt, parlamenti képviselői tisztséget is betöltött. Idős korában átadta lakása, a Szacsvay-kúria használati jogát Pócsa Margit óvónőnek elemi iskola működtetése céljából. Pócsa Margit halála után – a mai Jakabos Ödön-iskola épülete és annak udvara – Nyujtód település köztulajdonába került. 

Hozzászólások