Hirmondo

Igyekeztek pótolni a tavalyit

Igyekeztek pótolni a tavalyit

Idén két hétvégén zajlott az Őszi Sokadalom néven futó kézdivásárhelyi városünnep. A koronavírus miatt a szervezők visszafogottabbak voltak, viszont így is érdemes volt a központot és környékét felkeresni.

Hirdetés
Hirdetés

A városnapok első része egy héttel ezelőtt zajlott, akkor Pro Urbe díjat osztottak ki, a Molnár Józsiás parkban megtartották a Pityókafesztivált. A nagyobb rendezvényre szeptember 10–12. között került sor, a városháza igyekezett a lehetőségek mellett minél színesebbé varázsolni a napokat, így több koncertre került sor, lehetett nézelődni és vásárolni is a kézművesek és termelők seregszemléjén. A Borudvarban minőségi borokat lehetett kóstolni a paksi Szedmák Pincészet jóvoltából, néptáncelőadást, gyermekfoglalkozásokat tartottak, és külön említést érdemel Teleki Aranka viseletkészítő-ruhatervező divatbemutatója is, melyet szombaton tekinthettek meg az érdeklődők a közkedvelt Koszika and The HotShots zenekar fellépése előtt. A divatbemutatót követően a Felsőháromszéki Kézműves Egyesület szervezésében ugyancsak a Borudvarban, a Pajtában megnyitottak egy gyimesi szobát bemutató vándorkiállítást.

Az Ifjúsági térben több közönségtalálkozóra került sor, a legtöbben a Pittyes2-es és Gyufa humortrióra voltak kíváncsiak
A Gábor Áron téren felépített gyerekvárosban játékok sokaságában válogathattak a kisebbek, míg a serdülők és a fiatalok számára az Ifjúsági téren gondoskodtak előadásokról, bemutatókról, ugyanakkor sporttal kapcsolatos rendezvényekben sem volt hiány. Ménessy Kinga Kitty, a városháza sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: idén a helyi értékekre összpontosítottak, mind a vásári forgatag, mind a fellépők esetében. Így a régi kaszárnyánál felszerelt színpad öt fellépője közül csak a Republic volt vendégelőadó, az Old Bumeráng, a Sing Floyd, az Ego Sum és a The Crazy Plumbers a helyi zenekari felhozatal krémjeként került terítékre.

Fény- és hangorgia a Sing Floyd koncertjén
„A kaszárnyánál, sajnos, megszorítások voltak, ezt rajtunk kívülálló okok, a még mindig érvényben lépő egészségügyi előírások miatt kellett alkalmazni. Csak teszt vagy védőoltás felmutatásával lehetett belépni, a belépők karszalagot is kaptak. A számozott szalagok viszont segítséget nyújtottak, hogy számszerűsíteni tudjunk. A legtöbb fellépő a Republikon volt, mind a 2200 hely betelt, ennél több embert a korlátozás miatt nem is lehetett beengedni. Körülbelül ugyanennyien nézték végig a koncertet a védőkorláton kívülről” – mondotta a szóvivő.

Ami a vásári forgatagot illeti, szintén a helyi termelőket részesítették előnyben, összesen 75 árus kínálta a portékáját. Sört, miccset, más ennivalót két ponton lehetett vásárolni, a helyi Csíki Söröző két látványkocsival volt jelen a központban. „Ebben az esetben is kikötés volt, hogy helyi vagy a megyéből való vendéglátó egységek pakoljanak ki, meg volt hirdetve a kirakodási lehetőség” – részletezte Ménessy Kinga, hozzátéve, hogy ennél több árust nem is tudtak volna fogadni.

Egykoron az őszi zöldségeket a városközpontban megrendezett őszi vásáron szerezték be a kézdivásárhelyiek, most is üdítő látványt kínált Borican Levente standja

Hozzászólások