Zűrös tanévnek néznek elébe

Zűrös tanévnek néznek elébe

Gál Zsuzsannával, a Bem József Általános Iskola igazgatójával a tanévnyitásról beszélgettünk.

A zökkenőmentes működéshez szükséges gyereklétszám megvan, a felszerelés pedig a helyén van – nyugtázta beszélgetésünk elején az intézményvezető. A jelek szerint hamarosan befejeződő épületkorszerűsítés kapcsán megjegyezte, a belső felújítás 90 százalékban megtörtént.

Hirdetés
Hirdetés

A tanári szoba és egy osztály kimeszelése van még hátra, majd a fatároló elkészülte után az udvart kell rendbe tenni – sorolta a még elvégzendő feladatokat. „173 gyerekkel indulunk, az óvodásokat is beleértve. Kilenc osztállyal kezdtük a tanévet, előkészítőtől nyolcadikig, nincs összevont osztályunk. Idén az előkészítő osztály Alsólemhényben indult tizenhat nebulóval. Tizenegy nyolcadikosunk van, az elmúlt tanévben tizenöten végeztek. Közülük öten elméleti líceumban, tízen meg szakiskolában folytatják tanulmányaikat.”

Ami az iskola felszereltségét illeti, a járványhelyzet miatt elkerülhetetlenné vált online oktatás hozadékaként minden osztályt sikerült ellátni számítógéppel, kivetítővel és okostáblával. A folyosóra wifi-megosztókat szereltek, a gyerekek számára a helyi tanács jóvoltából ötven táblagépet vásároltak, míg a pedagógusok számára tizenöt laptopot. Emellett a megyei tanfelügyelőségtől is kaptak táblagépet, szóval ebből a szempontból jól állnak.

A pedagógusok kapcsán az igazgató elmondta, szerencsés helyzetben vannak, hiszen többségében címzetes munkatársak tanítanak az intézményben. „Mindössze néhány órát kellett lefedni, ám ez is megoldódott időben. Néhány kolléga több iskolában is tanít, ez az órarend-összeállításban jelentett nehézséget, ám kisiskolák esetében ez mindig így volt.”

A fentiek ellenére hangsúlyozta, zűrös tanévre számít. „Jövő hónap közepén kezdődik az igazgatói vizsga. A tanévet a vizsga időpontjáig ideiglenesen kinevezve kezdtük el, és a vizsgafolyamat egészen az első félév végéig eltart, és ez a bizonytalanság rányomja a tanítási folyamatra is a bélyegét. Jobban szerettem volna, ha a nyár folyamán rendezték volna meg a vizsgát, de ez ugyebár nem tőlünk függ. Ettől eltekintve, bízom benne, a tanévet jelenléti oktatással vihetjük végig, ám amennyiben mégis lesznek online időszakok, ahogy azt korábban említettem, megoldható”.

Hozzászólások