Felhívás!

Megvalósítások, kudarcok és tervek

Megvalósítások, kudarcok és tervek

Múlt heti sajtótájékoztatóján Bokor Tibor polgármester beszámolt a múlt évi megvalósításokról, az idei és a közeljövőre vonatkozó tervekről, elképzelésekről, ugyanakkor azt sem rejtette véka alá, hogy számos tervük dugába dőlt a túlbürokratizált rendszer miatt. Egyebek mellett szó esett az infrastruktúráról, uniós pályázatokról és arról is, hogy nemrég kik keresték meg befektetési lehetőségek felmérése végett.

Infrastruktúra 2019-ben és idén

Az elöljáró beszámolóját a 2019-ben megvalósított útfelújítási munkálatokkal kezdte, majd kitért arra is, hogy mi várható az idei évben.

– Tavaly sikerült a Nicolae Bălcescu utcát felújítani, amellett, hogy új aszfalt került az úttestre, új járdákat készítettek, parkolókat létesítettek, felújították a közvilágítási rendszert is – kezdte beszámolóját az elöljáró. Hozzátette, új köntöst kapott a Kossuth Lajos utca és az ottani kis tér is, továbbá 99,99%-ban befejeződött a munkálat a Vasút utcában is, ami talán a leghosszabb ideig készülő út volt Kézdivásárhelyen, hiszen, amint arról már többször írtunk, az első kivitelező csődbe jutott, a munkálatot ismételten közbeszerzésre kellett kiírni. Öröm az ürömben, hogy a villanyszolgáltató hálózatán kívül – az Electrica Rt.-vel nem sikerült zöldágra vergődni – mindent kicseréltek, így új gáz-, szennyvíz és vízvezetékek vannak a föld alatt. Ebben az utcában mindössze néhány méter járda építése maradt idénre, hangsúlyozta a polgármester.

A folytatásban kifejtette, ugyanez mondható el a Május 1 és a Vágóhíd utcákról is, a két helyen minden földalatti vezetéket, csövet cseréltek, majd utána aszfaltoztak. A Vágóhíd utcában egy kisebb mellékút rehabilitálása maradt el, arra a közeljövőben sor kerül. „Emellett víz- és csatornahálózatot bővítettünk a Fortyogó utcában, a fiatal házasoknak kiutalt telkek környékén, ahol egy új utca is létesül”, folytatta az elöljáró, megjegyezve, már kialakították a közvilágítást, az út alapozása megtörtént, amint az építkezések befejeződnek, oda is aszfalt kerül. A megvalósítások sora azonban még nem ért véget: a Purczell utcába járdát építettek és aszfaltoztak, és megkezdték a Fenyves utca hasonló munkálatát, amit idén folytatnak. A munkálatokat a fentebb említettekhez hasonlóan végezték: minden földalatti vezetéket kicseréltek, ezért csúszott át idénre a befejezés. Az Achim András utcában is kicserélték a gázvezetéket, idén a nagyon elhanyagolt területet rendeznék, hangsúlyozta Bokor, hozzátéve, a munkálat érinti a Benedek Elek utca korszerűsítésre szoruló szakaszait is, egészen a Dózsa György utcával való kereszteződésig. A felmérés szerint a munkálat jelentős összegbe, 1,9 millió lejbe kerül.

– Az Orbán Balázs, Patak és Fehérmartok utcákban egyszerre bővítettük és újították a víz- és szennyvízhálózatot, a Budai Nagy Antal utcában esővíz- és szennyvízelvezető hálózatot cseréltünk ki, visszaraktuk a kockakövet, viszont egy átemelőállomás kiépítése elmaradt, utóbbira a területi adottságok miatt van szükség. A Gábor Áron téren, a Függetlenség és Wesselényi utcákban a nyár folyamán kicseréltük a gázvezetéket. Sajnos, a főtér és a közvetlen közelében levő udvarterek korszerűsítése várat magára: háromszori kiírásra sem kaptunk kivitelezőt, ezért átalakítjuk a terveket, és árat emelünk, abban a reményben, hátha így kerül egy vállalkozó, aki a munkálatot elvégezné – fejtette ki. Megemlítette, a Molnár Józsiás utcában sikerült kicserélni a gázvezetéket és a szennyvízcsatornát, hangsúlyozva, az Országos Vidékfejlesztési Program támogatásával elvégzendő beruházás kifutási ideje 2020 vége, ezért tavasszal kicserélik a vízvezetéket is, majd megkezdik az utca aszfaltozását.

– Emellett elkészült az új üvegház, így a kertészet most már az Orbán Balázs utcában működik. Terveink szerint a régi kertészetnek otthont adó területet is hasznosítanánk a közeljövőben – hangzott el. A tavaly átvett Wegener-park karbantartásáról is az önkormányzat gondoskodik. „A beígért mosdó üzembe helyezése napok kérdése, és megnyitottuk az azóta sokak által látogatott Patikamúzeumot is”, nyugtázta elégedetten az elöljáró. A tavalyi megvalósítások között még elhangzott a nyujtódi műfüves pálya építése, melynek átadása vélhetően tavasszal történik meg, továbbá a Gábor Áron Szakközépiskola területrendezése, parkosítása is.

Az idei tervekre térve az elöljáró elmondta, az Ady Endre utcában a Kert utca és a Kanta kereszteződéséig szeretnék kicserélni a víz-, esővíz- és szennyvízelvezető hálózatot. „Erre aláírt szerződésünk van, és ha az idő engedi, akkor ezt a munkálatot kiterjesztjük a Kantára is, amint a föld alatt levő vezetékek cseréje megtörténik, az utcát aszfaltozzuk, felszámoljuk a rossz állapotban levő kockaköves burkolatot a szentléleki letérőtől egészen a Nepomuki-kápolnáig”, hangzott el.

Pályázatok, folytatódó munkálatok

Tavaly óta magyarországi támogatásból zajlik a minorita rendház felújítása, emellett a városnak nyolc európai uniós pályázata fut, „ezekből hét alá is van írva”, hangsúlyozta a polgármester. A kantai épületegyüttes korszerűsítése vélhetően még ez év végig elkészül, azt befejezése után Böjte Csaba alapítványa veszi ügykezelésbe. Az említett uniós pályázatok közül a legfontosabb a kórház járóbeteg-rendelőjének a bővítését és a sebészeti osztály felújítását látja elő. A terv szerint a Vasút utcában levő kerítést lebontják, és a kórháznak a bejáratát abba az irányba is megnyitják. „Óvoda épül a Bod Péter Tanítóképző udvarán, felújítjuk a Csipkerózsika-óvodát és a bölcsődét, továbbá rehabilitáljuk a Turóczi Mózes-, illetve a nyujtódi Jakabos Ödön-iskolát is. A sebészet felújítására ki van írva a licit, a többire elkészültek a tervek”, sorolta. A bukaresti és gyulafehérvári támogatásokat élvező pályázatokhoz önrész is szükséges, ha a költségvetésből nem tudnak elegendő pénzt fordítani, akkor hitelhez folyamodnak, tette hozzá. Emellett uniós pályázatból inkubátorházzá alakítanak át egy, a Stadion utcában található hőközpontot.

– A piac felújítására már aláírt szerződésünk van, a munkálat befejezésével a céhes város a környék legkorszerűbb, látvány szempontjából sem utolsó piacával fog rendelkezni. A 3 millió lejbe kerülő, nagy léptékű felújítás és átalakítás vélhetően több mint egy évet vesz igénybe – vélekedett az elöljáró. „Előrehaladott tárgyalás van ifjú házasok számára szánt új tömbház építésére is, nagy az esély arra, hogy a Penny áruház mellett új lakások épüljenek. A kórház udvarán hasonló lakásokat tervezünk, abban a Kézdivásárhelyre telepedő orvosoknak ajánlanánk fel lakhatási lehetőséget”, sorolta.

Nem feledkeztek meg az uszodáról sem, hangzott el. „A folyamat el van indítva, szakemberek megvizsgálták a kiöntött alapot, kiderült, hogy a struktúra rendben van, lehet rá építeni. A régebbi tervet módosították, az be van nyújtva a fejlesztési ügynökségnél, most politikai lobbi zajlik azért, hogy meglegyen az a pár millió euró, ami ehhez szükséges”. A Bem József utcának az oroszfalvi körforgalomtól a várostábláig tartó felújításához is hozzálátnak: először kicserélik a vezetéket, és továbbiakat építenek ki, majd következik a tekintélyes önrészt is igénylő pályázat támogatásával megvalósítandó korszerűsítés.

„Amellett, hogy új aszfaltréteget öntünk, új járdákat és bicikliutat is készítünk. Jó hír, hogy a licit lezajlott, a kivitelezővel alá van írva a szerződés, a munkálat remélhetőleg tavasszal kezdődik”, sorolta Bokor Tibor. Hozzátette, tavaly kiépítették a városhoz tartozó falvakban a víz- és csatornarendszert, jelenleg tárgyalnak a gázszolgáltatóval, hogy azt a szolgáltatást is elérhetővé tegyék.

Kínai tapogatózók

Az ipari parkok Kézdivásárhelyen jórészt benépesültek, ugyanakkor a polgármester újdonsággal is szolgált a sajtó képviselőinek, elmondva, hogy egy kínai befektetőkből álló csoport kereste meg, néhány helyi mezőgazdálkodó kíséretében. „Terepfelmérők voltak, akik elsősorban arról érdeklődtek, milyen lehetőségek vannak a városban egy keményítőgyár beüzemelésére. Az ázsiaiakat a mezőgazdaság helyzete, az energiaárak nagysága érdekelte, ugyanis egy olyan üzemet képzeltek el, ami évi több mint 50 ezer tonna burgonyát tudna feldolgozni. A kínai üzletemberek azt ígérték, hogy még ebben a hónapban visszatérnek. Amennyiben befektetnek, nem csak munkahelyek létesülnének, hanem a mezőgazdálkodóknak is lenne, ahol a terményt értékesítsék”, summázott az elöljáró.

Hozzászólások