Felhívás!

A gyerekeken a hangsúly, mert ők a jövő múzeumlátogatói

A gyerekeken a hangsúly, mert ők a jövő múzeumlátogatói

Zúzmarás ködben találtuk ottjártunkkor a Haszmann Pál Múzeumot, ahol házigazdánk, Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus szavaitól – akárcsak a duruzsoló kályhától az intézmény kis műhelye – melegséggel és élettel “telt meg” a meseszép udvar, mely tavaly is számos emlékezetes eseménynek, tevékenységnek adott otthont. Kiderült, idén sem lesz másként.

– Milyen évet zártak a tavaly?

– Tizenöt rendezvényünk és mintegy tizenötezer látogatónk volt. Ezek közül kettő nagy rendezvény, a többi az év jeles napjaihoz kapcsolódó múzeumpedagógiai tevékenységekből, programokból, nyári táborokból állt össze. A kiemelt rendezvényeink egyike a minden szeptember harmadik szombatján megrendezendő Csernátoni BuRRogtató, mely a tavaly több mint háromezer személyt vonzott be az intézménybe. Úgy vélem, ez nemcsak a múzeumnak, hanem a településnek is jó dolog, hiszen a helyiek mellett távolabbról is idecsalogatja az érdeklődőket. Idén szeptember 19-én tartjuk a nyolcadik BuRRogtatót. A másik nagyrendezvény az Ágoston József által szervezett Katona- és huszárnóta-találkozó volt, melynek nagy örömmel adtunk helyet, és amennyiben ismét lesz rá igény, az udvart a jövőben is rendelkezésre bocsátjuk.

– A Play! MOBILE nemzetközi projekt első székelyföldi táborának is helyet adtak…

– A Magma Kortárs Közeg Egyesület (Sepsiszentgyörgy), a Pro Progressione (Magyarország), a Kulturanova (Szerbia), a „di mini teatro” (Franciaország) által, a magyarországi Meet Lab együttműködésével rendezett tábor résztvevői új színt hoztak a közösségbe, örömmel és figyelemmel kísértük végig az öt, alkotással eltelt napot, majd a záróelőadást is.

– A tavalyi BuRRogtatón avatták fel az intézmény udvarán épült kemencét is.

– Ez volt az év egyik fontos megvalósítása. A kemence történetéről korábban már írtak a lapban, ezért most csupán köszöntet mondok a Szegeden élő Barta Csillának, a Csergő Banda vezetőjének és németországi unokatestvérének, Sipos Mónikának a kemenceépítéshez szükséges anyagiak előteremtéséért. A magyarországi Nagy Bence által rakott kemencét kipróbáltuk, és évente többször tervezünk sütést, programokat ehhez kapcsolódóan. Ugyanakkor a kemencével szemben található nyári konyhát is berendeznénk, megnyitnánk, újabb plusz látnivalót nyújtva látogatóinknak.

– Hogyan halad a faragóműhely felújítása?

– Ezt a munkát a Csoóri Sándor Alap támogatásával sikerült elvégezni: megújult a faragóműhely, és kibővítettük egy kovácsműhelyként működő teremmel. Lesz egy tér, ahol gyerekeket fogadunk, a tetőtérben bútorfestőműhelyt rendezünk be, amelyet kiállító-, illetve foglalkoztató-térként is használnánk. Lehetőség adódott a folytatásra, így idén központi fűtést szereltetünk az épületbe. A faragóműhely már használatban van, és bízom benne, hogy idén a teljes épület használhatóvá válik. Emellett anyaintézményünk, a Székely Nemzeti Múzeum segítségével újrazsindelyezzük az albisi székely házat és a futásfalvi gabonást, továbbá a gépszín bővítése is idei terv, hiszen sok értékes mezőgazdasági gép szabad ég alatt vagy ideiglenes fedél alatt áll jelenleg.

– Az udvaron is történt némi változás…

– Tavaly a helyi önkormányzat segítségével elköltöztettük a kúria előtti virággruppot, így tavasszal parkátrendezést is tervezünk. És ha már az udvarról beszélünk, az egykori Székölykök Fesztivál szervezői, Gáspár Csongor és Melinda sok udvari játékot, gólyalábakat és egyebeket adományoztak nekünk. Ezeket folyamatosan felújítjuk, illetve a munkatársak a műhelyben bővítik a készletet, hogy az idelátogatók azokat használhassák.

– Gyarapodott-e tavaly a múzeum gyűjteményanyaga?

– Incze Judit, néhai Incze László lánya felajánlotta Szabó Judit (Incze László felesége – szerk.) könyvtárának jelentős részét intézményünknek. Ezek zömében szépirodalmi művek, amelyek szépen kiegészítik a Cseh Tibor Emlékkönyvtár 1500 kötetes állományát. Emellett több mint kétszáz néprajzi tárggyal gyarapodott a gyűjtemény, ezek nagyobb része adományozás útján került a múzeumba. Ugyanakkor néhány nagyobb tárgyat anyaintézményünk segítségével vásároltunk meg, mint például egy 18. századból származó kelengyés ládát, lencserostát, kasztent, de magtisztító, filmvetítő, egy 1920-as évekbeli favágógép, a Torján élő dr. Barabás Imre által adományozott, édesapja, Barabás László kézdimárkosfalvi műhelyéből megmaradt, fémöntéshez használt öntőformák és több rádió is került a kollekcióba.

– A gyerekprogramok mellett tematikus családi napokat is rendeznek.

– Mindig fontos volt számunkra, hogy intézményünket élettel töltsük meg, ezért tevékenységeinket nagyon gyerek-központúvá alakítottuk. Ugyanakkor idén minden eddiginél több családi napot szervezünk, hiszen tapasztalataink szerint ezeket nagyon szeretik a résztvevők. A Maszkások nevű tevékenységünket most hosszabb időszakra hirdetjük meg: már lehet jelentkezni, és február 25-éig, húshagyókeddig fogadjuk az iskoláscsoportokat. A foglalkozásokon a gyerekek a farsangi szokások megismerése mellett kézműves tevékenységeken vesznek részt. Február 22-én, szombaton Maszkások családi napot tartunk. Ugyanígy családi napot tartunk március 14-én, Ünnepre hangolva című programunk keretében. Április 6–10. között tojásírásra is várjuk az iskoláscsoportokat, majd április 11-én tojásíró családi napot tartunk. Végül az első félév utolsó családi napját május 30-án, gyereknap apropóján rendezzük.

– Milyen táborokba jelentkezhetnek az érdeklődők?

– A húsvéti vakációban elemistáknak rendezünk nappali, bejárós tábort. A nyári szünidőt a Sylvester Rékával közösen irányított angolnyelv- és kézműves nappali táborral indítjuk, emellett júliusban ismét megtartjuk a Bod Péter Megyei Könyvtárral közösen szervezett, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, V–VIII. osztályos diákokat megszólító, nyolcadik kiadásához érkező kézműves- és olvasótábort. Ez a tábor mindig élmény számunkra, jó látni a könyvnek fontosságát, azt, hogy jó könyvekkel rá lehet vezetni a diákokat az olvasás szeretetére. Igyekszünk olyan személyiségeket meghívni, akikkel egyébként lehet, nem találkoznának ilyen közvetlenül: idén velünk lesz Sinha Róbert zenész és Lackfi Dorottya énekes. Biztatom a gyerekeket, jelentkezzenek a vetélkedőnkre, hiszen ez egy jutalomtábor. Az idei vetélkedő címe Itthon és otthon lesz, érdemes a kiírást figyelni pedagógusoknak, szülőknek egyaránt. Emellett folytatjuk az immár több mint egy évtizedes közös munkát a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvánnyal is, a nyáron őket is várjuk a múzeumba.

– Szeptemberben a nyolcadik Csernátoni BuRRogtatót rendezik meg. Az esemény az érdeklődők számát tekintve már-már fesztiváljelleget öltött tavaly. Sokan „burrogtak”, hogy lehetne több étkezősátor…

– Lévay Sándor gyöngyösi gépgyűjtő, vállalkozó barátunk és egyben partnerünk a rendezvény szervezésében már néhány éve megjósolta, hogy a Burrogtató kinövi a múzeumudvart, és ez szűk nyolc év alatt megtörtént. Örülünk, ha minél többen jönnek, nyilván lehetne több étkező-, ital- és egyéb jellegű sátor, de akkor lehet, hogy elsikkadna a lényeg. A hangsúly a gépeken van, azon, hogy ezek a régi, 100–120 éves motrok „megszólalnak”, működnek, mesélve a hozzájuk kötődő élettörténeteket is.

– Honnan teremtik elő az anyagiakat?

– Amellett, hogy Kovászna Megye Tanácsa a fenntartónk, illetve a Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozunk, továbbá támogatóként a község is a múzeum ügye mellé áll, a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület lehetőséget biztosít pályázati források mozgósítására. Nemrég például a népfőiskolai tevékenység kiszélesítéseként sikerrel pályáztunk hangszerek beszerzésére a Bethlen Gábor Alapnál, ugyanis Gergely Tamás és Szóró Dorina több éve foglalkozik furulyaoktatással iskolán kívüli tevékenységként, és most gyerek-fúvószenekart alapítanának a faluban, mi meg úgy döntöttünk, felkaroljuk törekvéseiket. Megemlíteném még, hogy húsz éve baráti kapcsolatot ápolunk a budapesti Németh Zoltánnal, Tóth Lászlóval, Ember Gyulával, Sipos Lászlóval, Berze Attilával és családjaikkal, akik nyaranta visszajárnak, és nyaralásaik alatt – a raktár- és könyvtárrendezésen át a restaurálásig – sok mindenben segítenek nekünk. Tavaly például Tóth László a korábban általa felszerelt riasztóberendezést korszerűsítette, a többiek a műhelyfelújításból vették ki a részüket. A meglévő kapcsolataink ápolása és újak létesítése fontos számunkra, így idén részt vennénk a pápateszéri malomfesztiválon, ahová már tavaly is kaptunk meghívást, ugyanakkor ismételten elmegyünk Mezőkövesdre, a kiskőrösi gépésztalálkozóra és Újfehértóra is. Ezúton mondok köszönetet a magam és munkatársaim nevében támogatóinknak a segítségért, valamint azoknak is, akik az eltelt évtizedek alatt önzetlenül gyarapították a múzeum gyűjteményét. Idén is kövessék eseményeinket, hiszen két saját kiállítással, érdekes programokkal készülünk, amelyekre mindenkit szeretettel várunk!

Hozzászólások