Felhívás!

RÖVIDEN

Könyvbemutató

Január 30-án 18 órától az esztelneki kultúrházban dr. Turóczi Ildikó tart vetített képes előadást Afrikáról, és mutatja be legutóbbi, Varázslatok, járványok, missziók című könyvét. A. Gergely András így ajánlja figyelmünkbe a kötetet: „Afrikai emberkönyv, ahogyan egy európai, női, orvosi, morális nézetből ez még egyáltalán megfogalmazható… nem kápráztatni akar, hanem gondolkodtatni, mérlegelni, önmagunkra figyeléssel másokat is megajándékozni. És ez fontos. Mert enélkül még segíteni, megérteni, elfogadni sem lehet. S nemcsak Másokat nem, önmagunkat sem.”A szerző a kameruni, észak- és dél-szudáni élményeiről számol be, beszél az afrikai varázslókról, boszorkányokról, törzsi királyokról, az ottani betegellátásról, a maláriáról, a lepráról, az álomkórról, a cecelégyről, a háborús övezetekről, a lebombázott kórházakról.

Nagykilenced Esztelneken

Ebben a hónapban kezdődött, és szeptemberig tart a Jézus Szíve nagykilenced, amelyhez az esztelneki ferences templom is csatlakozik. Januártól 9 elsőpéntek van a szeptemberi, budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig. Arra hívnak minden katolikus hívőt, hogy végezzék el együtt a nagykilencedet, ezzel is felemelve szívünket és nemzetünket az Úrhoz.

Alacoque Szent Margitnak a XVII. században Jézus 12 ígéretet tett. A nagykilenceddel kapcsolatos ígéret így szól: „Szívem határtalan irgalmasságában megígérem neked, hogy Szívem mindenható szeretete megadja a végső bűnbánat kegyelmét mindazoknak, akik kilenc egymás utáni hónap első péntekjén megáldoznak. Nem halnak meg kegyelem nélkül, se a nekik szükséges szentségek vétele nélkül. Isteni Szívem biztos menedékük lesz az utolsó pillanatban”. Mit kell hát tenni? Az elsőpéntek megtartásának hagyományos formája a minden hónap első péntekén való szentáldozás, és ha szükséges, akkor szentgyónás elvégzése.

Hozzászólások