Felhívás!

Még beküldhetők a húsvéti képeslapok

Még beküldhetők a húsvéti képeslapok

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban a zárt kapuk miatt sem állt le az élet. Az intézmény munkatársai ugyanis szimpatizánsaikkal a közösségi oldalon tartják a kapcsolatot, alkotásra buzdítva kicsiket és nagyokat egyaránt, amint az alábbiakból kiderül.

Dimény Attila múzeumigazgató megkeresésünkre elmondta, jelenleg többnyire otthon dolgoznak, illetve az intézmény közösségi oldalán tartják a kapcsolatot a múzeumbarátokkal. „Ebben az időszakban digitalizálunk, tudományos dolgainkat „rázzuk helyre”. Ugyanakkor feltettük a Facebook-oldalra a március 15-e előtt tisztelgő ünnepi tárlat digitalizált katalógusát, továbbá az intézményünkben 2007–2014 között rendezett három, polgári kultúrával kapcsolatos időszakos kiállításról készített összeállítást.” Az ünnepi tárlat kapcsán kifejtette, terveik szerint a szükségállapot befejeztével az továbbra is látogatható lesz az érdeklődők számára. Hozzátette, a földszinti termek készen állnak a felújításra, az egyetlen kérdés az, hogy jelen helyzetben a vállalkozó mikor láthat munkához.

Dimény Erika múzeumpedagógus a gyerekeket alkotásra, míg a felnőtteket keresztrejtvény-fejtésre invitálja. A Céhtörténeti Múzeum szimpatizánsai Facebook-oldalon Március 15-e Kézdivásárhelyen címmel rajzpályázatot hirdettek meg kicsiknek, a beérkezett alkotásokból meg virtuális kiállítást rendeztek ugyanott. Semmit nem bíztak a véletlenre, hiszen Dobolyi Annamária művészettörténésznek köszönhetően virtuális tárlatvezetésben lehet része a kiállítás látogatóinak.

– Hiányzik a benti tevékenység. Múzeumpedagógusként gyerekek nélkül elég nehéz, ezért azon gondolkoztunk, hogyan tarthatjuk velük továbbra is a kapcsolatot, úgy, hogy dolgoztassuk is őket, és gondolkodásra, illetve kreativitásra is ösztönözzük. Így jött a rajzfelhívások, vagy még inkább felkérések ötlete – osztotta meg lapunkkal Dimény Erika.

Hozzátette, nagy örömére szolgált, hogy a nagyközönség számára elmaradt március 15-ei főtéri megemlékezés témájával meghirdetett pályázatra a vártnál több rajz érkezett.

– Húsz alkotás érkezett a felhívásra, ami őszintén meglepett. Örvendek ennek, mert a szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyekre a gyerekek az osztállyal érkeznek, másfajta, irányított tevékenységek, míg ezekre a felkérésekre az nevez be, akinek igénye van rá – fejtette ki.

Jelenleg is várják a gyerekek alkotásait, a kicsik ma 18 óráig üzenetben küldhetik el az általuk bármilyen technikával készített húsvéti képeslapokat. Azonban nem csak a gyerekekre gondoltak, a szépkorúaknak is készítenek hetente a múzeum gyűjteményeihez kapcsolódó fejtörőt.

– Kicsit úgy vagyunk ezzel, mint a tanárok a digitális oktatással, meg kell találjuk a legjobb módszert. A céhes mesterségek-gyűjteményhez kapcsolódó első keresztrejtvényünkre nem érkezett visszajelzés, ezért vélhetően legközelebb kvízszerű dologgal készülök – magyarázta a múzeumpedagógus.

Befejezésül megjegyezte, „kicsik-nagyok számára egyaránt vannak még témáink, azonban ezeket egyelőre nem árulom el. Továbbá rá lehet keresni a világhálón a #muzeumozzotthon-tartalmakra, ahol több magyar múzeum virtuális világába tekinthetnek be”.

Hozzászólások