Felhívás!

Dolgoznának, de szinte lehetetlen

Dolgoznának, de szinte lehetetlen

Szerelik a kézfertőtlenítőket, újabb munkálatokat szeretnének elindítani, de egyre több a gondjuk a koronavírus miatt. Bokor Tibor polgármesterrel telefonos interjút készítettünk.

Pár héttel ezelőtt be volt ütemezve, hogy megkezdik a Molnár Józsiás utcában a vízvezeték cseréjét, viszont a szükségállapot felülírta az önkormányzat terveit – mondta Bokor Tibor polgármester, akit egyre jobban aggaszt, hogy sok a munkálat, viszont a naponta kijövő és szigorításokat eszközlő katonai rendeletek miatt ellehetetlenedik a városvezetés tevékenysége. „Azt szeretném, ha minél gyorsabban megkezdhetnénk a Bem József utca korszerűsítését, mivel az idő telik, és ez érvényes a Molnár Józsiás utcára is. Sajnos, van egy olyan érzésem, hogy a cégek is félnek dolgoztatni, mivel a rendőrség büntet, ha három személynél több van egy munkaponton, és a büntetés esetenként 70 ezer lej is lehet” – osztotta meg aggályait a céhes város elöljárója.

A koronavírusos katonai rendeleteknek ugyanakkor eleget tesznek, ha az tekintélyes pénzösszegbe is kerül: fertőtlenítik a kézdivásárhelyi tömbházakat, minden lépcsőházba kézfertőtlenítőt adagoló készüléket szerelnek fel, ami szintén nem kevés pénzbe fáj. „Ha kitesszük az egyszerű palackot, nagy a valószínűsége, hogy azonnal eltűnik. Így falra felszerelhető adagolókat vásároltunk, ezek darabja 90 lej. 307 lépcsőházat kell ezekkel ellátnunk, kb. 72 lej az adagoló, 18 lej az egyszeri feltöltése. Ki lehet számolni, hogy ez mekkora összeg, nem tudom, mi a kormány hosszú távú elképzelése” – vázolta a bukaresti döntés valóban kifogásolható részleteit.

Az elöljáró elmondta: amint tudták, életbe léptették azt az elképzelést, amit az RMDSZ szorgalmazott, hogy támogassák a helyi termelőket. „Már a tegnap igyekeztünk teret biztosítani a helyi termelőknek a zöldségpiacon, de jövő csütörtökön is várjuk őket ugyanoda. A cél az, hogy a helyieken segítsünk, akik ezekben az időkben egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Van engedély erre, így az érdeklődők a 0737.211.172-es telefonszámon jelentkezhetnek” – fejtette ki.

Elmondta: a lakosságvédelmi intézkedések részeként szerdán 900, tegnap ugyanannyi maszkot vittek ki üzletekbe (ezeket mind önkéntesek varrták), további közel kétezer meg van rendelve pénzért, folyamatosan szállítják a nyomtatványokat is. „Megkérném az embereket, legyenek tekintettel egymásra. Tudomásunk van olyan esetről is, hogy egy illető több üzletet végigjárt, és mindenhonnan vett el maszkot. Ez sajnos a nyomtatványok esetében is megtörtént. Ezeket elsősorban az idősöknek szánjuk, ők a veszélyeztetettebbek” – hívta fel a figyelmet.

Tegnap a városban levő 11 családorvosi rendelő fertőtlenítését is megkezdték – ezt a szponzorálásként végzi a Heni Vet Kft., amit az elöljáró ezúton is megköszön.

Hozzászólások