Felhívás!

Medve Bodok főutcáján

Medve Bodok főutcáján

Elkeserítő a helyzet Bodokon a medvék miatt. És igen, sajnos, kell a többes szám, mert a település minden szegletében találkozni a nagyvaddal a nap bármely szakában. Nemrég fényes nappal a futballpálya melletti utcában lakó idős házaspár kertjében dézsmálta a málnát, kedden este pedig a főutcán szaladgált, majd tért be egy gazdasági udvarba. Csak az elmúlt egy évben a medvék által okozott károk felbecsülhetetlenek, az emberek biztonságáról nem is beszélve.

A település lakói rettegnek. A keddi eset után méginkább félnek, hiszen ha a falu legforgalmasabb utcáján zavartalanul jön-megy, mi a helyzet a többi falurészen. Az emberek aláírásokat gyűjtenek, hogy a prefektus és a környezetvédelmi minisztérium asztalára tegyék, remélik sikerül egy-két kilövési engedélyt kisajtolni.
„A legnagyobb gond az, hogy a hatóságok nem veszik komolyan a károkkal kapcsolatos jelentéseket, a medvék okozta tarthatatlan helyzetet. Helyi szinten minden követ megmozgatunk, hogy ezt az állapotot megszüntessük. Aki nem lakik egy ilyen, medvék által elözönlött faluban, fogalma sincs arról, hogy mit élnek át az emberek. Sötétedés után már csak autóval mernek közlekedni, persze csak az, akinek van. Az senkit sem érdekel, hogy az az ember, aki hajnalban vagy este későn kell a vonatállomásra menjen, hogy eljusson munkába, másként ér célba. Az emberek nem mernek este a kertjükbe, de még az udvarukra se kimenni, mert akármelyik pillanatban felbukkanhat a medve, ami nem fél semmitől. A keddi eset videofelvételén is jól látszik, hogy a kifejlett hím medve nem retten meg az autó hangjától és a lámpa fényétől, komótosan visszafordul, majd megy a dolgára. Már a villanypásztor sem jelent védelmet, eddig méhkaptárokat törtek össze, juhokat öltek meg, az udvarra bemenve szemeteseket zúztak össze, veteményeseket és csemetéseket tettek tönkre, a Gyár utcai falurészen a száz gyümölcsfából egyet se hagytak épen.
Fodor István elmondta, a napokban már három bocsot befogtak a falu közepén, amiket Nagybányára szállítottak. „Bodokon több a medve, mint a kóbor kutya. A Dálnoki-vadászterületre már két hónapja letettük a papírt a kilövési engedélyre, válasz azóta sem érkezett” – fogalmazott felháborodva az elöljáró. Szerdán a szenátus elfogadta az RMDSZ azon javaslatát, amelynek értelmében a barnamedve ideiglenesen nem fog a szigorúan védett állatfajok listáján szerepelni. Ez lehetőséget ad arra, hogy a szaktárca szabályozza az állatállományt, és visszaállítsa az egyensúlyt. „Én leszek a legboldogabb, ha végre ez a kérdés megoldódik” – tette hozzá Fodor. <<

Hozzászólások
Elfogadták a december 1-jei ünnepségeken és más rendezvényeken való részvétel feltételeit

Elfogadták a december 1-jei ünnepségeken és más rendezvényeken való részvétel feltételeit

Elfogadta pénteken a kormány a nemzeti ünnep alkalmából rendezett hivatalos ünnepségeken való részvétel feltételeiről, valamint a sportversenyek, előadások, koncertek, fesztiválok vagy más szabadtéri kulturális rendezvények, illetve tanfolyamok, workshopok, konferenciák szervezésével és az azokon való részvétellel kapcsolatos feltételekről szóló jogszabályt.