Felhívás!

Március 15. emlékére

Március 15. emlékére

Kézdivásárhelyen az alábbiak szerint zajlanak a megemlékezések, főhajtások a nemzeti ünnepen.

9.00 Ünnepi istentisztelet a református templomban. Műsorral készül a Református Kollégium diáksága. Részt vesznek a mezőtúri és mezőkövesdi tanárok és diákok.

9.45 Megemlékezés Bem József szobránál. Fellépnek az Apor Péter Szaklíceum diákjai. Ünnepi szónok Bors Gyöngyvér IX. osztályos tanuló.

10.00 A Nagy Mózes Elméleti Líceum ünnepi műsora az eresztevényi emlékműnél.

10.00 A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor domborműnél és ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi-szobornál.

10.00 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál.

10.15 A Bod Péter Tanítóképző tanulóinak koszorúzása a Szacsvay János domborműnél. Helyszín a Szentkereszty Stephanie Egyesület épülete.

10.30 A Bod Péter Tanítóképző és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Kossuth Lajos-szobornál.

10.30 Ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél a Református Kollégium diákjainak közreműködésével. Részt vesznek a mezőtúri és mezőkövesdi tanárok és diákok is.

10.30 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi-szobornál. Énekel az iskola kórusa, szaval Tódor Palkó, Oláh Viktor Zsolt és Fazakas Anita, beszédet mond Dezső Szabolcs tanuló.

10.40 A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás-mauzóleumnál.

Gábor Áron tér

Az ünnepi műsorban közreműködik a Tanulók Klubja fúvószenekara, a Református Kollégium és a Nagy Mózes Elméleti Líceum zenekara és diákjai, Biszak Beáta, a Molnár Józsiás Általános Iskola IV. osztályos tanulója, valamint Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze.

11.00 Gyülekező és az iskolák felvonulása

11.15 Huszárok, a XV. Székely Határőr gyalogezred, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása.

12.00 Az ünneplőket Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszönti; ünnepi beszédet mond Tállai András, a Magyar Kormány parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolja dr. Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja. Szónoklatot mond Budai István (Nagy Mózes Elméleti Líceum, XII. osztály), a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a március 15-e tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertese, Kaján Botond (Petőfi Sándor Általános Iskola, V. osztály).

A műsorban elhangzó dalok: népdal: Tavaszi szél – énekel Biszak Beáta, a Molnár Józsiás Általános Iskola IV. osztályos tanulója; Illés Lajos: A nemzethez; Singh Viki: Katonák; Egy szabad országért – énekelnek, hangszeren játszanak a Nagy Mózes Elméleti Líceum és a Református Kollégium diákjai. Radnóti Miklós Nem tudhatom c. versét Bogdán Zsolt szavalja.

Vigadó Művelődési Ház

18.00 Kiállításmegnyitó (Paks): Makó András – Összetartozunk. Meghívott vendégek: Tóth Éva és Besenyei István, a mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes tagjai.

19.00 „Hazád, ha volt is” – ünnepi előadás március 15. tiszteletére. Közreműködnek: Bogdán Zsolt színművész, Kozma Attila színművész és Keresztes Ágnes színművésznő; a Sepsi Kamarazenekar, a Voces Kamarakórus (szólisták: Pakot István és Kolcsár Linda), valamint a Perkő Néptáncegyüttes Horváth Tas és Ürmösi-Incze Hunor vendégszereplésével. Zenei rendező: Cserkész Emese. Rendező: Lung László Zsolt. A belépés díjtalan, de helyfoglaláshoz kötött.

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!

Hozzászólások