Hirmondo

Lesz vagy sem Burrogtató?

Lesz vagy sem Burrogtató?

Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus a Haszmann Pál Múzeum háza táján levő újdonságokról számolt be lapunknak.

Beszélgetésünk első témája a kulturális intézmény évek óta legnépszerűbb rendezvénye, a CseRnátoni BuRRogtató idei kiadása volt. „Szeptember 18-án rendezzük a Burrogtatót. Magyarországi gépészbarátaink nálunk jártak nyár elején, és ahogy előző években is, gépekbe „leheltek” életet. Örömmel nyugtázták, hogy a stabil motrok fölé készült födéssel sikerült megvédeni azokat az időjárás viszontagságaitól, így ezek felújítását nem kellett a nulláról kezdeniük. Ők nagyon készülnek a rendezvényre. Emellett rengetegen érdeklődnek, mondhatni naponta bombáznak kérdéseikkel, hogy »lesz-e idén hagyományos Burrogtató?« Egyelőre azt mondhatom, amennyiben a járványhelyzet engedi, a védelmi intézkedések betartásával megrendezzük. Ha nem lehet, maradunk a virtuális térben”, fejtette ki a múzeum vezetője.

Ám a múzeumban addig sem tétlenkednek. „Rengeteg háttérmunka van, mint a gyűjtemény újbóli felleltározása, emellett a gépek, házak karbantartása, legutóbb az albisi székely ház közelmúltban felrakott zsindelyfödelét kezelték le olajjal. A vetőgépek és a 16 tűzoltófecskendő is lefödés alá kerültek, ősszel utóbbiak felújításához látnánk hozzá.”

Legutóbb az albisi székely ház új zsindelyfödelét kezelték le olajjal

Közben a látogatók ismét benépesítik a múzeumudvart. „Mióta a határokat úgy-ahogy felszabadították, ismét jönnek magyarországi turisták. Azt megelőzően zömében román ajkú látogatóink voltak”, jegyezte meg. Ám ez nem minden. „Különféle programjaink futnak, a közelmúltban a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal volt közös projektünk, megrendeztük a Múzeumok Éjszakáját, emellett az RMDSZ helyi nőszervezetével és a Csernátoni Ifjúsági Szervezettel is együttműködünk”, sorolta.

Hamarosan a gyerekek körében igen népszerű bejárós tábort is megrendezik. „Augusztus 9-e és 13-a között tarjuk a nappali tábort, amely iránt rengetegen érdeklődnek. Sajnos, korlátozott számú résztvevőt fogadhatunk.” A múzeum udvara egy színpaddal is gyarapodott. „A felújítás alatt álló Székely Nemzeti Múzeum kertjében korábban felállított színpadot hozták ide a munkálatok idejére, egyebek mellett ez ad majd helyet szeptember elején a Székelyföldi Katona- és Huszárnóta-találkozónak is”.

Hozzászólások