Felhívás!

Középpontban a templomok

Középpontban a templomok

Huszonhét év eltelte után a torjai helyi tanács pénzösszeget szavazott meg a községben levő templomok és kápolnák felújítására. Az egyházak pályázati úton férnek hozzá az alaphoz, és az elképzelés az, hogy több év leforgása alatt az összes egyházi hajlékot renoválják.

A torjai önkormányzat az előző években is az egyházak mellé állt, közvetve pedig a lakosságot segítette, hiszen minden egyes falurészen ravatalozóházat építettek, amelyek megkönnyítették azok dolgát, akiknek hozzátartozójuk fájdalmas búcsúztatását kellett megszervezniük. Most egy második lépést indítottak el, minden évben százezer lejt különítenek el a templomok és a kápolnák felújítására. Az egy évre szóló pénz korántsem elég, hiszen a községközpontban két katolikus és két református templom, továbbá egy kápolna is található, és ide tartozik a futásfalvi templom is.

Kívül-belül felújítják

Legrosszabb állapotban az altorjai, Szent Miklós nevét viselő egyházi hajlék és a futásfalvi istenháza leledzik, e kettő eredeti pompájának megfelelő visszaállítása rengeteg pénzbe kerüln – tájékoztatott Daragus Attila polgármester. Az elöljáró szerint a feltorjai református templomot példásan sikerült felújítani (a tornyon kívül), a karatnai katolikus kápolna pedig bővítésen és teljes tatarozáson esik át, míg az altorjai templom a megyei önkormányzattól is kapott támogatást a rehabilitálásra.

A polgármester úgy vélekedik: ha apró lépésekben is, de oda hatnak, hogy pár év leforgása alatt az összes egyházi létesítményüket pontra tegyék, mivel idegenforgalmi szempontból sem mindegy, hogy a turistákat milyen műemlék épületek fogadják. Már csak a mérete miatt is a legtöbb pénzt az altorjai templom fogja felemészteni. A megyei önkormányzat egyébként nem csak ennek felújítását támogatta, hanem a futásfalvi fíliáét is, aminek állapota búcsújáró hely volta miatt is szembeötlő.

Egy helyben toporognak

A torjai önkormányzat még múlt év decemberében pályázatot nyújtott be a Központi Fejlesztési Régióhoz a csatornázási munkálatok második részének kivitelezése érdekében, amit meg is nyertek. „Katasztrofálisak a törvények, azzal telik az idő, hogy a versenytárgyalásra jelentkező cégek egymást jelentgetik, nekünk pedig marad a mérgelődés, hiszen június 30-ig alá kellett volna írni a kivitelezési szerződést. Halasztást kértünk Gyulafehérvártól, remélem, figyelembe veszik, hogy nem a mi hibánk, hogy nem sikerült aláírni a papírokat” – részletezte Daragus. Tervbe van véve a Torjai-hágó felé vezető – az ún. Kétrétnél levő – híd felújítása is, arra megvan a pénz az önkormányzat számláján, de a helyzet hasonló, mint a csatornázás esetében.

Idén folytatnák az aszfaltozást Futásfalva felé a fennmaradt négyszáz méteres szakaszon, ugyanakkor bitument öntenének az altorjai templommal szemben levő utcára. Ugyanakkor a középszerben megkezdett aszfaltozás folytatása és a karatnai út egy része is a tervek között szerepel. „Ott aszfaltozunk, ahol a víz- és csatornarendszer le van fektetve, és a román kormánytól várunk erre támogatást, mi a dokumentációt letettük az ügynökséghez. Tervbe van véve a Torjai-hágóra vezető, a Munkács nevű falurészen és a Gorgánban levő utak javítása is. Van, amelyiket részben, másikat pedig teljesen felújítanánk, annak függvényében, hogy a pályázatok után milyen pontszámot kapunk” – osztotta meg terveit az elöljáró.

Mindezek mellett teljesen felújítják a községháza épületét: kicserélik az ablakokat, a belső nyílászárókat, felújítják az illemhelyeket és az irodákat is, valamint kívül is megszépül az épület, amivel egyszerre az Országos Takarékpénztár (CEC) fiókjának helyet adó épületszárnyat is rehabilitálják. A kivitelezési szerződést már aláírták, a munkálatok is megkezdődtek. Az épületben egy esketőtermet is kialakítanak. Szeretnék, ha a szeptember első felében esedékes falunapokon a szalagvágást is meg tudnák ejteni, arra a kültéri színpadot is felújítják.

Hozzászólások