Felhívás!

Jubilált a fogadalmi búcsú

Jubilált a fogadalmi búcsú

A nagy hőség ellenére több százan vettek részt hétvégén a futásfalvi búcsún, amit huszonöt évvel ezelőtt nyilvánított búcsújáró helynek Jakubinyi György, Erdély püspöke.

A környékbeli papság közreműködésével megtartott szentmise főcelebránsa Tamás József segédpüspök volt, a főpapi mise prédikációját nt. Szabó Lajos kanonok, a sepsiszentgyörgyi központi Szent József-templom plébánosa mondta, aki a 25 évvel ezelőtt hivatalosan engedélyezett első fogadalmi búcsún is prédikált. A szentmisén kéttucatnyi lujzikalagori csángó is részt vett, továbbá – a helybelieken kívül – az anyaországból is érkeztek zarándokok.

Szabó Lajos szentbeszédében arra intette a híveket, hogy a technika csábításaival fűszerezett világban, hitehagyott és közömbös emberek között érdemes a Szűzanyához fohászkodni, érdemes magyarul szépen beszélni és imádkozni. „Gondoljunk csak a legutóbbi, Európát megrázkódtató svéd törvényre, amely kimondta, hogy imádkozni bizonyos helyeken nem lehet! Nekünk Anya kell, drága jó testvérek, aki megtanít bennünket Isten előtt alázatban, leborulva imádkozni!” – fogalmazott a búcsús szentmise szónoka.

A szertartás végén a hívek megkerülték a templomot, az egyházi zászlókat vivő férfiak által vezetett menetben székely és csángó ruhás lányok és asszonyok vitték magukkal a Szűzanya kis szobrát, majd a búcsú nemzeti imánk eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Vissza a focihoz!

Vissza a focihoz!

Szavak nincsenek a boldogságra, de ha mégis vannak, azokat százszor, ezerszer elmondták, leírták a Sepsi OSK kupagyőzelmét köszöntő, ünneplő sportkedvelők, szurkolók. A háromszéki csapat bő egy évtized alatt elérte azt, ami sok más klubnak évszázad alatt sem sikerült. Ennek ellenére a kupagyőzelem nem nevezhető fantasztikus meglepetésnek, mert a háromszéki csapat tudásában, potenciáljában jól benne volt ennek az esélye. A bajnoki címé nem, mert az sokkal összetettebb. De talán egy dobogós helyezés már éveken belül elérhető.