Felhívás!

Korszerűsítik Zalán utcáit

Korszerűsítik Zalán utcáit

Javában zajlanak a felújítási munkálatok a zaláni református imaházban, a 60-70 férőhelyes helyiségben 30 személyes tanácsterem is helyet kap, az alagsorban kazánházat, konyhát, kamrát és mellékhelyiséget alakítanak ki. A faluközpontban pedig azon dolgoznak, hogy sáncokat is kialakítsanak.

Eddig közel 65-70 ezer lejbe került az imaháznál végzett munkálat, amelyet főként önrészből, illetve a bodoki önkormányzat 3 ezer lejes hozzájárulásával, némi svájci segítséggel, valamint a hívek anyagi támogatása révén valósítottak meg.

A Zalánban szolgáló Szász István református lelkész köszönetet mondott a támogatásokért, a helyieknek pedig nemcsak a gyűjtés során felajánlott pénzadományért, hanem azért a sok önzetlen munkáért is, amit kifejtettek a felújítás során. Jelentős összeget sikerült megspórolni ezáltal, hiszen a zalániak rakták le a padlócsempét és készítették el az asztalosmunkát, csakúgy, mint a lelkész a szószék díszítését és a villanyvezetést. A napokban beszerelik a központi fűtést, ugyanis főként téli időszakban veszik igénybe az épületet. Hamarosan beindul az ifjúsági élet, valamint a nőszövetségi tevékenységek is. Jövőre is marad bőven tennivaló: felújítják az imaház külső részét, a mellette található romos épületet lebontják, a parókia tetőzetét kicserélik, pár éven belül pedig szeretnék a templom teljes feljavítását kivitelezni. Október 22-én 14 órától ünnepi istentisztelet keretében veszik birtokba az új imaházat.

Aszfaltszőnyeg borítja Zalán központját, a sáncok kialakítása is folyamatban van, a tervek szerint a napokban a második aszfaltréteget is leöntik. A központban körforgalmat alakítottak ki, amelyet zöldövezet borít majd, de a későbbiekben emlékmű is fogja díszíteni a teret. Ötletből nincs hiány, egyelőre úgy néz ki, hogy egy kőből faragott nyitott könyvet örökítenek meg, hiszen az 1800-as években Zalánnak saját, könyvbe foglalt törvénye szabályozta a település működését.

Fodor István polgármester szerint Zalánban hidat is építtet az önkormányzat, hogy akik a falu alsó részében laknak, a központ érintésével, a hídon átkelve tudják megközelíteni a téli időszakban elzárt falurészt. A Suta fele vezető út mentén az aszfaltozást megelőzően, a patak mellett 62 méter magas támfalat is építenek. A zaláni iskola környékét is korszerűsítik az elkövetkezőkben, illetve székely kaput is állítanak az oktatási intézmény kapujának helyére. Az elöljáró kiemelte: az önkormányzat 3 ezer lejt adományozott fejenként a bodoki és a zaláni református egyházaknak, valamint a bodoki unitárius leányegyháznak.

Hozzászólások