Felhívás!

Kétnapos dínomdánom Kommandón

Kétnapos dínomdánom Kommandón

Szombaton és vasárnap tartották Kommandón a faluünnepet, aminek az esős időjárás egyáltalán nem kedvezett, de ez szerencsére nem ment a hangulat rovására, és a látogatók arányából ítélve az esemény népszerűsége sem csökkent.

A találkozás ünnepe

A falunapokat Kocsis Béla polgármester nyitotta meg, igaz, hogy a megnyitó előtt annyira megnyíltak az ég csatornái, hogy az érdeklődők a sátrak alá kényszerültek. A polgármester meg is jegyezte, vár még egy fél órát a megnyitóval, mert úgy tudja, hogy arra eláll a zuhé. A jóslata bejött, ami később viccelődésnek szolgált alapul, hogy a település magas fekvése miatt a kommandói polgármester közel van Fennvalóhoz, így el tudta intézni, hogy jobbra forduljon az idő.


Az elöljáró köszöntötte az egybegyűlteket és meghívottakat, többek között az anyaországi testvértelepülés, Ecsegfalva küldöttségét, és egyúttal jókívánságát is tolmácsolta Kovács Mária ecsegfalvi polgármesternek, aki gyermekáldás miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Kocsis Béla beszédében arra tért ki, hogy a faluünnep célja az, hogy újra találkozhatnak egymással a rég látott ismerősök vagy az elköltözött rokonok. Ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy ilyenkor nemcsak magukban szórakoznak a helyiek, hanem a megyén vagy épp a határon túliak is osztoznak örömükben.

Kiderült, hogy kik a legjobb favágók

Szombaton tartották a falunapok színfoltjának számító favágóversenyt. Az idei megmérettetésre hat csapat nevezett be. A versenyzőknek ezúttal többek között a székvágás, padcsinálás, fejszével történő favágás próbáján kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.


Első helyezést ért el az öröknyertesnek számító kommandói páros, Debreczi Róbert és Debre­czi Sándor, az Eurocov képviseletében. Második lett Dávid József és Zánguly József (Kommandó, Monteclass), harmadik helyezést ért el Ördög Sándor és Hunyadi Mátyás (Kommandó, Eurocov), őket követték Huszár Mátyás és Opra Levente (Papolc Bracovex), Benedek Levente és Guțu Dumitru (Papolc, Intertrans), valamint Jenei Csongor és Tóth László (Kézdivásárhely, Gábor Áron Szakképző Líceum). A díjazottak a kovásznai Husqvarna jóvoltából munkavédelmi felszerelésben és a favágáshoz szükséges kellékekben részesültek.

Magyarországi kapcsolatok

Mindeközben a Horn Dávid Iskola udvarán az ecsegfalviak üstjében vaddisznópörkölt készült. Kérdésünkre Csányi András, a testvértelepülés alpolgármester elmondta, hogy 8 tagú küldöttséggel érkeztek Kommandóra. Megjegyezte, hogy nagyon jó kapcsolatot ápol egymással a két település.
Az ecsegfalviak az ünnep alkalmával nemcsak a saját specialitásuk szerint készített vaddisznópörkölttel, hanem vasárnap egy szintén tőlük származó recept alapján főzött halászlével is előrukkoltak, amit az ottani Oszlánczi Ignácz halászember készített el.


A kommandóiak legközelebb idén augusztus közepén látogatnak Ecsegfalvára, hogy részt vegyenek az ottani faluünnepen.

Ha már az anyaországi kapcsolatokról van szó, érdemes megemlíteni, hogy a budapesti Tokos József vállalkozó – akinek a felesége, Margaréta kommandói származású – jelentős adományt hozott a helyi ifjúsági futballcsapatnak. Tokos Józseftől megtudtuk, immár második rendben hozott focimezeket a fiataloknak, ez mellett pedig futballbójákat, átugró létrákat, labdákat, valamint pályavonalat húzó kocsit is hozott, így segítve a gyerekek fejlődését. Megjegyezte: odahaza négy csapatot támogat, Kommandón pedig azért segíti a fiatal csapatot, mert a gyerekek nagyon lelkesednek a foci iránt, és szeretné, ha idővel kamatoztathatják a tudásukat. Az edzéseket egyébként a helyi Bagoly Béni tartja, aki a múlt héten Tokos Józseffel együtt naponta megmozgatta a kicsiket, az elkövetkezőkben pedig hetente három alkalommal tart számukra edzést. Az érdeklődés már nőtt a sporttevékenység iránt, kezdetben csak hat gyerek járt, de a létszám már felemelkedett 16-ra.

Falunapi forgatag

A falunapokon felsorakoztak a kézművesek és a csecsebecseárusok is, és a sörsátrak teljes gőzzel üzemeltek. A kíváncsibb természetűek végigkövethették a patkó elkészítésének folyamatát az illyefalvi Gábor Tibor és neje, Magdolna jóvoltából. Az illyefalvi kovács még gyerekkorában sajátította el ezt a mesterséget, Kommandóra pedig teljes kovácsfelszereléssel érkezett, de csak kizárólag olyan eszközöket használ, amilyeneket annak idején a régi kovácsok is. Kérdésünkre elmondta: első alkalommal vannak jelen a kommandói napokon, és örül, amiért ezen a településen is bemutathatta a megbecsült szakma fortélyait.

Természetesen, akik extrémebb kalandra vágytak, azoknak is lehetőségük nyílt a kikapcsolódásra, hiszen idén is jelen volt az ünnepségen a sepsiszentgyörgyi Air Soft Egyesület, akik gazdag replika fegyverarzenállal érkeztek a rendezvényre: pisztolyok, Kalasnyikov, M4-es gépkarabély, Dragunov mesterlövészpuska és még sok más közül válogathattak a műanyag löveggel lődözni vágyók. Boros János Szabolcstól, az egyesület elnökétől megtudtuk, az évente visszatérő csapat ezúttal céllövést, lövöldét és egymás elleni játékot biztosított a benevezőknek.


A színpad sem maradt üresen, ahol a helyiek is teret kaptak, fellépett többek között a kommandói Vadkála néptáncegyüttes Opra-Béni Béla és neje, Szilvia vezetésével. Opra-Béni Bélától megtudtuk, hogy idén nőtt az érdeklődés a néptánc iránt, jelenleg három csoportban zajlik az oktatás, vannak táncosaik kisgyerekektől egészen a felnőttekig, hozzávetőleg hatvan személy, és az oktatásba a régi tagok is besegítenek. A kommandói napokon felcsíki, moldvai, vajdaszentiváni és gyergyói táncokat mutattak be a közönségnek.

A kétnapos faluünnep tábortűzzel, valamint tűzijátékkal ért véget

Hozzászólások