Képzések és vetélkedők

Képzések és vetélkedők

A LISZ színrelépésével, amint arról írtunk, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) minimálisra csökkentette tevékenységeit, ami a közösségi munkát illeti. Ám a Biró Erika elnök vezette szervezet így is szolgált újdonságokkal, egyebek mellett új helyre költöztették az első és második világháborús katonai tárgyakat bemutató tárlatot.

Tavaly decemberben Felsőlemhényben, a Miklós István alpolgármester által a gyűjtemény tárolására rendelkezésre bocsátott házban nyitották meg a Bene Zoltán és Biró Attila helyi gyűjtők munkáját dicsérő kiállítást. Ez azonban egy átmeneti megoldás volt csupán az alsólemhényi iskola szomszédságában található, nemrég felújított épületen elvégzendő munkálatok idejére, az ingatlant a szervezet a helyi önkormányzattól kapta bérbe.

– A gyűjteményt leszállítottuk a terembe, a tárlatrendezés következik. A világháborús gyűjtemény mellett az épületben egy tájszobát is berendezünk a településen fellelhető régi bútordarabokkal, használati tárgyakkal, kézimunkákkal. Sigmond Eliz lemhényi származású, Marosvásárhelyen élt bábszobrász mondta 2019-ben bekövetkezett halála előtt, hogy jó volna egy sarkot berendezni a Lemhényből származott katonák emlékére. Ezt a kívánságát részben megvalósítottuk már, és most dolgozunk ennek kiteljesítésén. Az említett sarok a világháborús kollekció részét képezi majd. Vélhetően az emlékszobát Sigmond Elizről nevezzük el. Terveink szerint a gyűjteményt a látogatók számára jövő év januárjában nyitnánk meg – sorolta Biró Erika.

Júliusban a pozsonyi csata emléknapját rendezték meg a Gyepár-tetőn a Tuzson János fúvószenekar, Mónus József alias Fehér Farkas, dr. Ambrus Ágnes, Albu Erika, Könczei Szidónia és Ugron Attila közreműködésével, a Communitas Alapítvány támogatásával. A KISZ idén képzéseket is szervezett fiatalok számára, többek között rendezvényszervezői képzést a Communitas Alapítvány támogatásával, emellett Kutass, írj, mutasd be felhívással háromszéki írók, költők életművével való foglalkozásra buzdították a gyerekeket, fiatalokat. A háromfordulós videópályázaton külön méretkeztek meg az 5–8., illetve 9–12. osztályos diákok. „Az utolsó forduló Benedek Elekről szólt, így a résztvevőknek egy mesét kellett befejezniük. Mindhárom forduló győztesei értékes díjakkal térhettek haza, úgymint táblagép, fejhallgató és hangfal”, idézte fel az elnök. Novembertől pedig újabb képzést rendeztek Bevezetés a számítógépes grafikai szerkesztés világába címszó alatt 15 év fölötti fiatalok számára, amelyen az érdeklődők egyebek mellett a plakátszerkesztés csínját-bínját is megtanulhatják.

Hozzászólások