Hirmondo

Ma éjjeltől lehet szavazni a kedvencre

Ma éjjeltől lehet szavazni a kedvencre

Az önkormányzat átvizsgálta a részvételi költségvetéshez benyújtott hét projektet, a szakirodák mérlegelését követően négy pályázat megy közönségszavazásra. Az illetékesek mindenkit arra buzdítanak, voksoljon a bp.kezdi.ro oldalon, ahol ma éjjeltől kezdődően tehetik ezt meg.

Amint arról beszámoltunk, december elsejéig lehetett benyújtani a részvételi költségvetéshez a pályázatokat, két hét alatt pedig lezajlott a belső mérlegelés. A szűrőn négy pályázat jutott tovább, zömében közösségi tér vagy játszótér kialakítására.

Levegőzni, sportolni

Összesen 43.595 lejbe kerülne az Aktív kikapcsolódás az oroszfalvi gyerekeknek című projekt, amelynek a megfogalmazója Ferencz Eduard Szabolcs, elképzelésük a Fortyogófürdőn található szabadidőpark felújítására és bővítésére irányul. „Tekintettel arra, hogy Oroszfalu és Fortyogófürdő környéke sűrűn lakott – és hála Istennek, sok a kisgyermekes család –, szükségét éreztük, hogy javaslatokat tegyünk a már meglévő park bővítésére, mivel jelenleg nincs a közelben olyan játszótér, amely a különböző korosztályok mozgásigényét kielégítené. Javaslatunk négy elemből áll: egy modern kosárlabdapalánk, amelyet a testnevelő- és sporttanárok, illetve szakemberek segítségével megfelelő helyre szerelnének fel, hogy a nap bármely időszakában használható legyen, illetve, hogy optimális magasságban helyezkedjen el. A következő elem egy TeqBall asztal, amely hasonlít a pingpong-asztalra, de a szélei ferdék, és egy focilabdával játszanak kétfős csapatokban, hasonlóan a lábröplabdához. A játékot magyar feltalálók fejlesztették ki, és világszerte egyre népszerűbb. Magyar találmányt szeretnénk népszerűsíteni Székelyföldön. A harmadik elem egy multifunkcionális játszótéri elem, amely a fiatalabb gyermekek számára nyújtana kikapcsolódási és játéklehetőséget. Olyan elemekkel van felszerelve, amelyek segítik a kézügyesség, az egyensúlyozási képesség és a helyzetfelismerés fejlesztését. A negyedik tétel a játékelem kiegészítőjeként szolgál, mivel egy tartós gumiszőnyeget javaslunk a játszótér köré. Ellenáll az időjárási viszonyoknak, könnyen tisztítható, és puhább, mint az aszfalt, ennek köszönhetően védi a gyerekek ízületeit, azaz kevésbé sérülnek meg, ha elesnek” – fogalmaznak a projekt leírásában.

Szobor a nagy elődnek

A CsomóPont tagjai egy Molnár Józsiás-szobor állítását tűzték ki célul, a pályázat értéke tízezer lej. „Célunk Kézdivásárhely híres szülöttei, értékei emlékének megfelelő őrzése, ápolása. Úgy véljük, Molnár Józsiás, városunk jeles polgára az általa adományozott park által halála után is jelen van a mindennapjainkban. Az általunk állítandó emlékművel megfelelőképpen tudunk tisztelegni emléke előtt. Egy ilyen neves személy, mint Molnár Józsiás, aki egy parkot ajándékozott városunknak, megérdemel egy szobrot a saját parkjában. A szobor, amelyet Vetró András szobrászművész alkotott, ki van öntve bronzból, az öntést a város lakói a CsomóPont Egyesület kezdeményezésével finanszírozták a Civil licit rendezvény keretében összegyűlt támogatásokon keresztül, 2018-ban. Azóta várjuk a lehetőséget az elhelyezésére” – írják indoklásukban.

Digitalizáció és zöld környezet

Erős Rudolf az Okospad a stadira (Smart City UP), 34 ezer lej értékű projekt megfogalmazója. Azt írja, az elmúlt időszakban mindenki azt mondja, legyünk „okosak”, legyünk zöldek, de kevés lehetőség van kiaknázva erre, pedig minden csak lépésről lépésre kezdődik el. „Mi szeretnénk, ha 2021–2022 arról szólna, hogy teszünk egy-egy lépést mindkét irányba, mind a digitalizáció, mind a zöld környezet felé. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy ha már a városközpontba került egy „okospad”, akkor miért is ne lehetne a sportpályára is egy ilyet szerelni, ahol a fiatalok szívesen töltik az idejüket, főként a nyári időszakban” – vélekedik. Meglátása szerint ez a pad azért is lenne különleges, mert nem csak telefont lehet töltetni – akár vezeték nélkül –, de még ingyenes, korlátlan WIFI-hálózattal is rendelkezik. És ha még ez sem lenne elég: napelemekkel látják majd el, tehát zöld is lenne.

Közlekedési tanpálya

A negyedik, támogatásra javasolt projekt címe: Szerezz ovi jogsit!, költségvetése ötvenezer lej, megfogalmazója Bálint Mária. Úgy vélekedik, hogy bár az önkormányzat korszerű energiahatékonyság-növelő pályázatának köszönhetően az intézményük, a Csipkerózsika Napközi Otthon épülete ebben az évben megújult, az intézmény udvara a munkálatok következtében teljesen tönkrement. „Az épület előtti járda és út felporladt, a zöldövezet cserjéi elnőttek, a gyerekek ezen a részen nem tudnak játszani. A közlekedési tanpálya lehetővé tenné, hogy a gyerekek játszva, a gyakorlatban tanulják meg a helyes közlekedési szabályokat, ugyanakkor a környéken lakók számára is szeretnénk kellemes látványt nyújtani, hiszen nagyon sok tömbház ablaka néz az udvarunkra, számos sportoló és kisiskolás közlekedik azon az útszakaszon, ahol az óvodánk elhelyezkedik, ezért is fontos számunkra, hogy az udvarunk átalakuljon. Óvodánk már évek óta szorgalmazza a környezettudatos közlekedést, több projektben és rendezvényen vett részt szervezőként és támogatóként. A rendőrség forgalmi osztálya mindig támogatta kezdeményezéseinket, több közös projektet valósítottunk meg és továbbra is számítunk a közreműködésükre, támogatásukra. Tervünk, hogy egy rendezett zöldövezetben, a gyermekek méretéhez igazodva utakat alakítsunk ki, közlekedési táblákat helyezzünk el, átjárókat, jelzőlámpákat szereltessünk fel, hogy az intézmény udvarán, játszva gyakorolhassák a helyes közlekedés szabályait. Ezzel módosítanánk az udvaron lévő kis kerítést, rendeznénk a cserjéket és ugróiskolákat is festetnénk a járdára, hogy minél kellemesebben érezzék magukat itt a gyerekek” – fogalmaz, hozzátéve, hogy a projektjük teljes értéke 93.535 lej, amely az önkormányzati részből (50.000 lej) és külső támogatásból (33.535 lej) valósulna meg.

„Ezzel a tervünkkel szebbé, esztétikusabbá és hasznossá tehetjük az óvodánk udvarát, ugyanakkor a város bármely óvodájából ellátogathatnak hozzánk, amikor a közlekedési szabályokról tanulnak, és itt ki is próbálhatják, gyakorlatba is ültethetik, mind a gyalogos, mind a kerékpáros közlekedési ismereteiket. Tervünk megvalósulásával kellemes környezetet teremtünk mind a hozzánk, mind a szomszédos intézményekbe járó gyerekeknek és szüleiknek, ugyanakkor a környéken lakók számára is, és ezzel egy újabb közterülete újulna meg városunknak” – nyomatékosít.

A részvételi projekt kezdeményezője, dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester, valamint a projektekkel foglalkozó Miklós Árpád is mindenkit szavazásra buzdít, lévén, hogy közösségi érdeket képviselő elképzelésekről van szó, amik révén csak gazdagodna a város. A költségvetés véges, tehát nagy valószínűséggel minden projekt nem nyerhet. A jó hír, hogy az elképzelésnek lesz folytatása.

Helyreigazítás
Kézdivásárhelyi Körképünkbe félreértés miatt tárgyi tévedés csúszott be, a Molnár Józsiás-szobor állítását célzó projektet egyelőre – telekkönyveztetési bonyodalmak miatt – a városháza nem tudja támogatni (más szempontból megfelelt a kiírásnak), ugyanakkor támogatásra javasolták a Mozgás mint örömforrás című projektet, amelynek ismertetésére visszatérünk.
Hozzászólások