Gyümölcsöző évet zárnak

Gyümölcsöző évet zárnak

A megalakulásának első évét nemrég betöltött Lemhényi Ifjúsági Szervezet tevékenységi naplója igen zsúfoltra sikeredett. A részletekbe Lukács Botond elnök avatta be lapunkat.

Az ifjúsági szervezet sokrétű tevékenységi körét a környezetvédelem mellett a színjátszás, néptánc, jótékonykodás, emléktúrázás, hagyományos mesterségek bemutatása, társas estek rendezése, könyvbemutató és temetőtakarítás is gazdagította. Tavaly az adventi időszakban karanténvideókkal próbáltak lelket önteni a helyiekbe, karácsony előestéjén élő betlehemet mutattak be a plébánia udvarán, szenteste pedig a Zsigmond Andrea egyesületi tag által írt Betlehem online című színdarabot adták elő. A hagyományőrzés nem titkolt célja a szervezetnek, így aprószentek napjáról sem feledkeztek meg.

– Célunk, hogy minél több kihalt vagy kihalóban lévő régi hagyományt megéljünk, ezáltal színesebbé téve a falu kulturális fejlődését. Úgy gondoltuk, meglepjük a lányokat és megaprószentekeljük őket, hogy minél több szalag kerüljön fel a pálcánkra – mondta.

Az idei év elején Almás-várát látogatták meg, majd a szervezet több tagja is részt vett a doni hősök tiszteletére rendezett emléktúrán. A szórakozás, kikapcsolódás a csapatépítés remek eszköze, így az egyesület tagjai szánozáson vettek részt, majd a hivatalos alapító gyűlést követően a helyi önkormányzat és a Magyar Ifjak Kézdiszékért (MIK) támogatásával hozzáláttak Ahogy az őseink címszó alatt egy, a település hagyományos mesterségeit bemutató sorozathoz. – Célunk a hagyományos mesterségek életben tartása a településen. Első alkalommal Lukács Vincze kas- és seprűkötő mester mutatta meg a szakma csínját-bínját, majd Illés Etel, Lukács Matild és Hosszú Izabella avatta be az érdeklődőket a szőnyegszövés rejtelmeibe – sorolta Lukács.

Februártól az alsólemhényi kultúrotthonban társas esteket rendeztek, ahol az érdeklődők asztaliteniszezéssel, csocsóval, társasjátékozással és beszélgetéssel múlathatták a hosszú téli estéket. „Ezekre az estekre többször eljöttek más ifjúsági szervezetek is. Ilyen alkalmakkor beszéltük meg például a csernátoniakkal és a nyujtódiakkal a partnerséget”, emlékszik az elnök. Márciustól Múltunk nyomában címmel videósorozat készítéséhez láttak a szervezet tagjai, melynek újabb epizódjai havi rendszerességgel jelennek meg azóta. „A MIK-kel közös projektünk egyes részeiben idős helyiekkel készítünk riportfilmeket, akik a múltat idézik fel, ezáltal gazdagítva közösségünk történelmét”.

Március 15-én virtuális megemlékezésen rótták le tiszteletüket a hősök emléke előtt, majd húsvétkor Orbán Mária nyugalmazott óvónő irányításával hagyományos tojásírást rendeztek óvodások és kisiskolások részére. Ételt is osztottak a rászorulóknak, akciójukat a Benz Mar, a Piroska csárda és a Barbi pizzázó támogatta. A járványhelyzet miatt a határkerülés ezúttal nem szekerekkel, hanem gyalog történt, ám a hagyományos locsolkodás nem maradt el. Nagypénteken a szervezet tagjai keresztutat jártak, majd az általuk írt passiót adták elő.

A LISZ kezdeményezésére tavasszal a megyetanács által újraindított Zöld Háromszék program keretében május végén 1000 önkéntes 6000 zsák szemetet gyűjtött össze a Feketeügy kézdiszéki szakasza és mellékpatakai medrének kitakarítását célzó akcióban. A kicsiknek gyereknapot rendeztek, a június 4-ei megemlékezés-sorozaton is képviselve voltak, közben a néptánccsoport a környékbeli falvakban örvendeztette meg produkciójával az érdeklődőket, majd a kézdivásárhelyi termékvásáron flashmobbal lepték meg a vásárlókat, és az Empty fesztiválon is bemutatták tudásukat.

Augusztusban újabb nagyszabású projekt startolt, a szervezet tagjai háromnapos túrára indultak Hőseink ösvényén címszó alatt. Az ojtozi völgyzárat az úzvölgyivel összekötő vonalon végighaladva, felkeresték az összes bunkert, a futóárkokat és géppuskafészkeket, amelyeket a második világháború alatt alakítottak ki felmenőink. Feltérképezték az Ojtoz–Úz erődrendszerét összekötő védelmi állásokat, amiről online térkép is készült az idelátogató turisták számára. A projekt folytatásához és az útvonal további feltárásához 2,5 millió forint támogatást kapott az egyesület a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól.

Októberben a hősökre emlékeztek és a Szent Mihály-hegyi temető szomszédságában takarítottak, végül december elején közbenjárásukra a Mikulás mintegy 50 helybéli aprósággal találkozott.

Hozzászólások