Felhívás!

Jubilált a Tisztás Néptáncegyüttes

Jubilált a Tisztás Néptáncegyüttes

Vasárnap, augusztus 26-án a kézdiszentkereszti kultúrotthonban ünnepelték a helyi Tisztás Néptáncegyüttes tizedik születésnapját.

A rendezvény délután A Tisztás Néptáncegyüttes első évtizedének krónikája című könyv bemutatásával kezdődött. A jelenlévőket Györkovács Katalin, a néptáncegyüttes intézményes hátterét biztosító Foris-Polyán Kulturális és Ifjúsági Egyesület tagja köszöntötte, hangsúlyozva, a bemutatott kiadvány a néptáncegyüttes életének pillanatait örökíti meg, mindezt Erzsébet (Boldizsár Erzsébet egyesületi vezető – szerk.) saját tapasztalatai alapján meséli el, ezáltal a történetet élményszerűvé téve az olvasó számára. A folytatásban Boldizsár Erzsébet az általa írt és szerkesztett, Boldizsár Géza és Gál Béla fotóival illusztrált, továbbá Kratochwil Zsolt, lapunk munkatársa által tördelt könyvről szólt, egyben betekintést nyújtva a táncegyüttes elmúlt tíz évébe. Közben az együttes tagjai sóvidéki- (Boldizsár Attila, Fodor Janka), mezőségi- (László Botond, Varga Tünde), kalotaszegi- (Gáspár Zsolt, Opra Anita) és szilágysági (Pap Szilamér, Zonda Emőke) táncokból nyújtottak ízelítőt a közönségnek.
A fotókban bővelkedő könyv a 2008-as indulástól napjainkig részletesen bemutatja a táncegyüttes történetét: az előadásokat, az évente megtartott edzőtáborokat és produkciókat, illetve több táncos gondolatait is arról, hogy mit nyújt neki az együttes.

Emlék a táncosoknak
Hogy miért lett az együttes neve Tisztás? „Mivel a falu, amelyben születtünk és élünk, 1332-beli első írásos említése alapján a Polyán (erdei tisztás) nevet viselte, ezért esett a választás a Tisztás névre, Voloncs Tünde ötletgazdának köszönhetően” – fejtette ki Boldizsár Erzsébet, hozzátéve: a néptáncegyüttes megalakításában jelentős szerepe volt az Ürmösi-házaspárnak (Incze Hunor és felesége, Ürmösi-Incze Mária Terézia – szerk.), akik több évig a csapat oktatói voltak. Az elmúlt években a Tisztás Néptáncegyüttes megannyi sikeres előadáson mutatta be produkcióit, többek között a Dévai Magyar Napok rendezvénysorozatán, a Perkőn a Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozók alkalmával, a medgyesi Vándorcsizma Fesztiválon, a sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozón, továbbá Magyarországon, a Heves és Kovászna megyék testvérmegyei látogatása alkalmával szervezett, Székelyföld Gyöngyszemei nevet viselő rendezvényen. Emellett a polyáni és bélafalvi falunapok rendszeres szereplői, ugyanakkor szüreti- és karácsonyi előadással egybekötött bálokat is rendeznek.
Boldizsár Erzsébet lapunknak így nyilatkozott: „a kiadvánnyal táncosainknak kívántunk maradandó emléket nyújtani az elmúlt évekről, hiszen ezt a könyvet bármikor fellapozhatják.” Hozzátette, az elmúlt tíz évben egyaránt volt öröm és üröm, hiszen a szervezőnek mindig a legnehezebb. „Ám, amikor látom az elszántságukat a színpadon, azonnal megnyugszom.” Arra a kérdésünkre, érez-e magában energiát és motivációt újabb tíz évre, így válaszolt: „mindaddig csinálom, amíg kerül egy olyan fiatal személy, aki érdemben foglalkozna a táncegyüttessel, és továbbvinné mindezt.”

Szüreti bálra készülve
2016-tól Fákó Alpár és felesége, Zsófia a Tisztás Néptáncegyüttes oktatói. „2016 januárjában oktatókat keresett az együttes, így azóta dolgozunk feleségemmel együtt az együttessel. Szombatonként három korosztályban tartunk egy-egy próbát. Összesen mintegy hatvan tagja van a csapatnak: a Tisztás-ifjúsági csoportba nyolcadik osztálytól kerülnek be a táncosok, a Tisztácska tagjai általános iskolások, míg a legkisebbek a Minitisztásban ismerkednek a néptánccal. Velük népi gyermekjátékokat tanulunk, illetve a ritmuskészségüket fejlesztjük, aminek hasznát veszik, amikor felkerülnek a nagyobb csoportba.” Hozzátette, minden nyáron edzőtábort rendeznek, ahol hivatásos oktatók segítségével új anyaggal ismerkednek, az év folyamán erről koreográfiát készítenek, amelyet a tematikus előadásaikban is használnak. „Idén vajdaszentiványi táncokat tanult a csapat Gere Csaba és Keresztes Gabriella, a Háromszék Táncegyüttes tagjaitól, és reméljük, hogy a szüreti bálon már sikerül bemutatkozni a tanultakkal, ha nem, úgy a karácsonyi előadásba foglaljuk azt bele”, osztotta meg elképzelését lapunkkal Alpár.
Boldizsár Erzsébet hangsúlyozta, az együttes mindig élőzenére mutatta be produkcióit. A Trefán Leonárd Általános Iskolában elköltött estebéd után a kultúrotthonban gálaesttel folytatták az ünnepet. A meghívott esztelneki Hamuvirág, a csernátoni Pántlikácska és a gelencei Burusnyán néptáncegyüttesek mellett a házigazda Mini-Tisztás, Tisztácska és Tisztás táncosai kápráztatták el produkcióikkal a szép számban összegyűlt helyi közönséget, emellett az egykori táncosok is színpadra léptek egy koreográfia erejéig. A rendezvény táncházzal ért véget. <<

Hozzászólások