Jó irányba tart Zágon község

Jó irányba tart Zágon község

Kiss Gusztáv polgármesterrel beszélgettünk az elmúlt időszakban végzett munkálatokról, illetve folyamatban lévő megvalósításokról, jövőbeli tervekről, leadott pályázatokról. Az első mandátumát töltő elöljáró vezetése alatt igazán szépen fejlődik a község, folyamatosan munkálkodnak.

– Két hónap van hátra még az évből, milyen munkálatok valósultak meg idén?

– A legnagyobb munkálatot a szennyvízcsatorna-rendszer bővítése jelentette. Tavaly novemberben fogtunk neki, és egy év leforgása alatt 95 százalékban sikerült befejezni. Jelenleg még a Felszeg utcában van egy kétszáz méteres munkaszakasz, ha az elkészül, akkor ez a projekt befejezettnek tekinthető. Ahhoz, hogy a régi hálózatot össze tudjuk kapcsolni a jelenlegivel és használni lehessen, egy 470 méteres rendszert kellett új szerződéssel megcsinálni. Az előző megállapodással akadályokba ütköztünk, így erre külön egyezséget kellett kötni, és teljesen önerőből megvalósítani, ami nem kis összegbe került. Továbbá ugyancsak idén sikerült cserefából két hidat lefektetnünk a Zágon-patakán, amelyek egyenként 24 méteresek, ezekre a könnyebb átkelés céljából volt szükség. Emellett Zágon bejáratánál sáncokat ástunk, és csőbe vezettük a vizet. Az országutat Zágonbárkány felé ötven százalékban újraaszfaltoztuk, Papolcon is sikerült több kilométeres szakaszokat feljavítani és újraaszfaltozni, valamint ott is több sáncot ástunk, takarítottunk. Minden nap dolgozunk, rengeteg a munka.

– Milyen munkálatoknak kell még ebben az évben megvalósulniuk?

– Folyatódik a kultúrotthonok teljes felújítása és átalakítása, Zágonban és Papolcon egyaránt. A baj csak az, hogy nagyon nehezen kap a kivitelező cég munkaerőt, így nehezen haladnak, de a munkával nem állnak le. Szeretnénk az idén még két hidat építeni Zágon erdő felőli kijáratánál. A legutóbbi tanácsülésen szavazásra bocsátottuk ezeknek a megvalósítását, jövő hét folyamán már neki is látnak a munkálatoknak. Ugyanazon a részen található egy holtárok, amely folyamatosan feltelt vízzel, így szükség volt a mélyítésére, hogy az ott élő családokat ne vegye fel többé a víz.

– Milyen pályázatok vannak kilátásban, folyamatban?

– Hat pályázatot szeretnénk elindítani idén: Papolcon aszfaltozásra, Zágonban szintén aszfaltozásra, szenny- és ivóvíz-csatornázás bővítésére, bölcsőde létesítésére és egy új piac kialakítására.

– Hogy halad az ügyintézés a gáz bekötését illetően?

– Kialakult a metropolisz-övezet, és ennek keretében fogjuk elindítani a gázprojektet. Csoportokra vagyunk osztva: Zágon, Barátos, Nagyborosnyó és Zabola. A négy településen összesen 1000 háztartásnak kell igényelnie a bekötést, hogy a pályázatot el tudjuk indítani. Ha minden jól alakul, akkor gáz is lesz hamarosan a községben. A fa ára nagyon megemelkedett, egy méternyi 325 lejbe kerül, ezt egy 700 lejből élő nyugdíjas nehezen engedheti meg magának. A helyzet kriminális, ezért is lenne szükség mihamarabb a gázra, habár annak az ára is emelkedett.

– Sokan részesülnek a községben fatámogatásban. Kik kaphatják meg?

– Minden olyan család igényelheti, akinek nincs saját erdőrésze. Háztartásonként négy méter fát adunk, azonban ha egy portán belül három család él, akkor igényelhetik külön-külön. Emellett építkezéshez is lehet igényelni fát: öt köbmétert azok, akik nem rendelkeznek építkezési engedéllyel (kertelésre, tetőszerkezet újítására), akinek van engedélye, annak az építkezéshez szükség faanyag hetven százalékát tudjuk biztosítani. Általában ez 10–15 köbméter között mozog.

– Hogyan védekeznek a medvék ellen?

– A medvetámadásoknál mindig kell hívni a hivatalos szerveket, mi nem igazán tudunk tenni ez ellen. Szerencsére a májusban történt támadás óta nem volt hasonló incidens, legalábbis a településeken. A mezőkön, a kukoricásokban továbbra is rengeteg a medve, ott tesznek károkat, és fokozottan figyelni kell a biztonságra.

– Az év végéhez közeledünk, egy év lejárt a mandátumából…

– Ez az év nagyon gyorsan eltelt. A saját magam és az önkormányzat munkájával teljesen meg vagyok elégedve, azonban a községben mindenki igényeinek nem tudunk megfelelni, mindig lesznek olyanok, akiknek nem tetszik, amit éppen teszünk, és ez fordítva is igaz: vannak, akik értékelik. Úgy érzem, az alkalmazottakkal, tanácsos kollégákkal jól egyezünk, nincsenek veszekedések, a munkafolyamatokkal is jól haladunk. A megyében mi vagyunk a legnagyobb község területileg, valamint itt fele-fele arányban élnek románok és magyarok, így nagyon nehéz ilyen fiatalként helytállni, de úgy vélem, eddig sikerült.

Hozzászólások