Hirmondo

A közösségi összefogás Esztelnek erőssége

A közösségi összefogás Esztelnek erőssége

Elégedetten szólt Salamon Balázs esztelneki polgármester a helyi Csákesz Minta Ifjúsági Szervezet tevékenységéről, mint mondta: köszönet illeti annak tagjait és szimpatizánsait, hiszen „első szóra” jönnek és segítenek minden olyan munkálatban, tevékenységben, ami a közösség érdekét szolgálja.

Az ifjúsági szervezet hangsúlyt fektet a környezetvédelemre is, az ismert jelentős megyei megmozdulás előtt már szerveztek hasonló szemétszedési akciót, tetemes mennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze. A községben mintegy félszáz aktív tagot számlál a szervezet, saját kezdeményezésű akcióikkal is gyakran kirukkolnak: volt, hogy kürtőskalácsot sütöttek, és azzal lepték meg a helyi időseket.

Építik-szépítik a községet, őszi dekorációkat készítettek az esztelneki önkormányzat és a kurtapataki kultúrotthon elé, segítenek a közösségi konzultációban is.

– Bármivel szólítjuk meg a fiatalokat, segítségünkre vannak, amikor az önkormányzat alkalmazásában álló három terepmunkásunk már nem tud megbirkózni a feladatokkal. Lenolajjal kezelték le például a falubejáratoknál levő, fából készült, faragott üdvözlő feliratokat, a parkban található padokat, kapukat, ezúton is köszönjük a munkájukat – fogalmazott az elöljáró.

Rendkívül népszerű továbbra is a községben meghirdetett fotópályázat, amelyre számos fénykép érkezik hónapról hónapra, megmutatva közvetlen környezetünk szépségeit. Októberben Pál Nóra Őszi szüret című fotója lett a nyertes, ugyancsak övé a legsikeresebb szeptemberi felvétel is. Ahogyan korábban is, a legsikerültebb fotókból áll majd össze az önkormányzat által kiadott forgatható falinaptár.

Kultúra, kikapcsolódás, tájékoztatás

A lehetőségekhez mérten igyekeztek programokat kínálni a községben élő minden korosztálynak, nyilván, ezt a járványhelyzet eléggé megnehezíti. Adott kulturális színvonalat képviselő produkciókat láttak vendégül, többek között a Háromszék Táncegyüttes vendégszerepelt, a gyerekeknek bábszínházzal, cirkusszal, zenés-mesés előadással kedveskedtek. Ismeretterjesztő előadást hallhattak az érdeklődők szakorvosoktól a koronavírusról és a méhnyakrák-szűrés fontosságáról, két alkalommal pedig koronavírus elleni oltáskampányt is szerveztek, azaz helyben nyílt lehetőség beadatni a vakcinát.

A község lakóit a jól bevált módon idén ősszel is tájékoztatta az Esztelneki Kisújság, amelyet évente három alkalommal adnak ki – tavasszal, nyár végén és karácsony előtt –, és ingyenesen juttatják el minden portára. Elsődleges célja, hogy azok, akik kevésbé jártasak a közösségi média használatában, azaz az idősebb korosztály, szintén értesülhessenek minden, a községet érintő újdonságról. Tájékoztatják őket az önkormányzati munkával kapcsolatban, közlik a tanácsülések anyagait, a születéseket, elhalálozásokat, iskolai és egyházi híreket, és általában a legutóbbi lapszám óta eltelt hónapok történéseit.

További tervek

Nyertes pályázatok vannak jelenleg is az önkormányzat tarsolyában: a megyei tanácshoz nyújtottak be pályázatot az esztelneki kultúrotthon felszerelésére (a függönyök és a színpadi függöny cseréje, csillárok és lámpatestek cseréje, korszerű hangtechnika – utóbbi azért is szerencsés, mert a továbbiakban bármilyen kül- vagy beltéri rendezvényt le lehet majd bonyolítani anélkül, hogy ezért külön fizetni kellene egy hangosító cégnek). Szintén megnyert pályázat a kurtapataki kultúrotthonra vonatkozó, oda székeket vásárolnak, a függönyöket és a színpadi függönyt cserélik ki.

Ugyancsak a megyei tanácshoz benyújtott, kedvezően elbírált pályázat az is, amely az önkéntes tűzoltó alakulat ellátását célozza munkavédelmi öltözettel (ruhával, kesztyűvel, lábbelivel, sisakkal), valamint tömlőket és sugárcsöveket is vásárolnának számukra. Jelenleg harminc tagot számlál az önkéntes tűzvédő alakulat – egyetlen jelentkezőt sem szerettek volna elutasítani –, a tervek között képzéseken, versenyeken való részvétel is szerepel, ezért vélhetően lesznek, akik lemorzsolódnak, mintegy tizenöt fős csapat elegendő lenne.

A CNI-hez (országos beruházási alap) nyújtották be a fejlesztési minisztérium típuspályázatát: azon az önkormányzat tulajdonában álló telken, amelyen a kurtapataki óvoda is áll, multifunkcionális sportcsarnokot építenének.

Esztelnek készül az Anghel Saligny programban való részvételre is, a vízhálózat kiépítésére pályáznak, 6,8 millió lej értékben.

A Környezetvédelmi Alaphoz (AFM) benyújtott, 1 millió 33 ezer lej értékű pályázat a közvilágítás korszerűsítését célozza Esztelneken és Kurtapatakon. LED-es, gazdaságos égőkkel terveznek ellátni minden lámpaoszlopot, a korszerű, optimalizált rendszer a természetes fény mértékéhez igazítaná a közvilágítást, ezáltal környezet- és pénztárcabarát megoldást jelentene.

Közmunka a közösségért

Szép példája a közösségi összefogásnak az a munkálat, amelyet a helyi gazdálkodókkal karöltve végeztek el: csöveket helyeztek el azokon az útszakaszokon, ahol rendszeresen gond adódott a rossz vízelvezetés miatt. Az önkormányzat vásárolta meg a csöveket, a lakosok – lapáttal, traktorral, utánfutóval, ki, amivel tudott – segítettek azok lefektetésében, azóta az utak jók a problémás szakaszokon is.

Ugyanígy, közösségi összefogással szépült meg a csángótelepi iskola: ablakot pucoltak, kertet javítottak, lecserélték a tönkrement tetőcserepeket, tüzelőfát vágtak – köszönet illet mindenkit, aki részt vett ezen a jó hangulatú napon! Ugyanakkor jár a köszönet Kovászna Megye Tanácsának is a kedvezően elbírált pályázatokért, valamint az önkormányzati képviselőknek a tanácsüléseken végzett érdemi munkáért, az építő jellegű vitákért.

Zajlik a telekkönyvezés

Sikerült telekkönyvezni a földeket bizonyos dűlőkön, a telekkönyveket az emberek kézhez is vehették. Terepen mérték ki a földeket, szisztematikus telekkönyvezésről beszélünk, ezt fontos leszögezni. Folyamatosan zajlik a munka, a térképek ki vannak függesztve a polgármesteri hivatalban, tanulmányozhatók, az embereknek tudniuk kell, hogy ezt a munkálatot hozzáértő szakemberek végzik, topográfiai eszközökkel, az önkormányzathoz a mérések eredménye érkezik be.

Hozzászólások