Hirmondo

Itthon és otthon a múzeumban

Itthon és otthon a múzeumban

A Haszmann Pál Múzeumban tudatosan készültek a járványhelyzet miatt kiszámíthatatlannak ígérkező évre – osztotta meg lapunkkal Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus.

– Év elejétől tudtuk, hogy a tavalyihoz hasonlóan rendhagyó esztendő lesz az idei is, ezért több forgatókönyvet készítettünk egyes programjainkra. Tudatosan terveztünk virtuális eseményeket, hiszen, sajnos, belátható időn belül nem lehet nagyobb tömegeket mozgatni – hangsúlyozta beszélgetésünk elején Dimény-Haszmann Orsolya. Ennek megfelelően a nemrég véget ért rajzverseny is virtuálisan zajlott. „Tavaly csatlakoztunk a Magyarországon 2018 óta jeles napként számon tartott, március 10-én tartott beporzók napjához. Akkor a karantén miatt családi körben rendeztük végül meg, ezúttal a rajzverseny meghirdetése mellett döntöttünk, amely nagy népszerűségnek örvendett, 70 alkotást küldtek be a gyereke. Az 5–8. osztályosok munkáit rangsoroltuk, de könyvjutalmat kapott minden résztvevő, és már most tervezzük a program folytatást, ugyanis június elsején, gyereknapon kiállítást rendezünk a múzeumkertben, ahol az összes beérkezett rajzot kinagyítva, pannókon bocsájtjuk közszemlére a méhészeti kiállításunk kiegészítéseképpen.”

Hirdetés
Hirdetés

Az eheti program a húsvéti készülődés jegyében telik. „Évek óta intézményünk egyik kiemelt eseménye a tojásírás, amely mindig nagyszámú érdeklődőt mozgatott meg egész Háromszékről. Idén a járványhelyzet miatt nem hívhattunk be osztályokat, ezért szűk körben, tízfős csoportoknak délutáni tevékenységként hirdettük meg a húsvétváró programunkat.” A témánál maradva, tegnap a Kovászna Megyei Művelődési Központ Kakas Zoltán Háromszéki írott tojások könyvéhez kapcsolódó vándorkiállítását nyitották meg a múzeumkertben. Az eseményen Kakas Zoltán és Dimény-Haszmann Orsolya tartott előadást, a megnyitóról készült kisfilm pedig hamarosan megtekinthető lesz a világhálón.

A múzeum és a Bod Péter Megyei Könyvtár immár kilenc éve szervez háromszéki 5–8. osztályos diákok számára közösen olvasó- és kézművestábort, illetve az azt megelőző műveltségi és kreativitási vetélkedőt, ennek kapcsán is szolgált újdonsággal a muzeológus. „Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a vetélkedő, idén viszont ezt is a virtuális térbe költöztetjük. Itthon és otthon címmel hirdettük meg, és – bár a gondolat még a karantén előtt született – ezzel is kiegészítjük: mit jelent bezárva lenni, idegenbe menni, otthon lenni, egyáltalán hogyan élik meg a gyerekek ezt a sajátos helyzetet. A kétfordulós vetélkedő díjazottjainak, amennyiben a helyzet engedi, májusban rendeznénk egy hétvégi műhelymunkát a múzeumban, amennyiben ez nem lesz megvalósítható, virtuális műhelymunkát tartunk.” A szervezők április 1-jéig várják az egyéni jelentkezéseket a haszmannorsi@yahoo.com és biblio@kmkt.ro e-mail-címeken. A jelentkezés lezárulta után a résztvevők e-mailen kapják meg a feladatokat, a vakáció ideje alatt is.

Hozzászólások