Felhívás!

Zökkenőmentesen zajlik az oltás

Zökkenőmentesen zajlik az oltás

Annak ellenére, hogy kisebb botrány alakult ki az AstraZeneca nevű vakcina körül – több országban is betiltották, miután mellékhatásként jelent meg a trombózis, az embólia kialakulása –, Kovásznán, az Ignácz Rózsa-teremben kialakított oltóközpont februári megnyitása óta azzal oltanak, különösebb problémák nélkül.

– Természetesen éreztük a hírek hatását, hiszen voltak, akik visszautasították a vakcinát, nem jöttek el a kapott dátumon immunizálásra, vagy a helyszínen döntöttek úgy, hogy mégsem szeretnék beoltatni magukat. Lassan-lassan azonban visszaállunk a régi kerékvágásba – nyilatkozta Thiesz János, az oltóközpont önkormányzati vezetője.

Hozzátette, van olyan nap, amikor csak hatan mennek el azok közül, akik az aznapi listán szerepelnek, de az átlag 47 személy napjára, legfeljebb pedig hatvan embert immunizálhatnak.

– Nem csak a vakcinát érintő rossz hírek miatt, más különböző problémák is okozhatják, hogy valaki mégsem oltatja be magát azon a napon, amikorra időpontot kapott. Felütheti magát olyan betegség, pl. meghűlés, ami miatt nem ajánlott beadni a vakcinát, de a havazó is okozott nehézséget. Sokan nem tudtak eljönni más településekről, így lemaradtak. Az AstraZenecának egyik, esetleges problémákat okozó jellemzője továbbá, hogy az emlékeztetőoltást nyolc hétre adják be az első dózis után, valószínűleg ez eredményezheti azt, hogy valaki egy másik vakcina mellett dönt inkább, s ezáltal egy másik oltóközpont mellett – részletezte, hozzátéve, hogy viszonylag sokan jelentkeznek a kovásznai oltóközpontba immunizálásra, és szerencsére eddig különösebb mellékhatás sem lépett fel senkinél.

Múlt héten elkezdődött az oltás harmadik szakasza, vagyis most már mindenki jelentkezhet oltásra. Természetesen továbbra is előnyt élveznek a krónikus betegségben szenvedők, illetve a 65 éven felüli személyek. Kovásznán keddi beszélgetésünkig 644 személyt oltottak be.

A városi oltóközpontban eddig is igyekeztek minden román nyelvű információt lefordítani magyar nyelvre, a napokban azonban kézhez kapták a megyei közegészségügyi igazgatóságtól azt a két űrlapot, amely most már magyar nyelven is igényelhető. Az egyik a páciens beleegyezését kérő űrlap, a másik pedig a felnőttek oltási szűrésének kérdőíve.

Hozzászólások