Felhívás!

Identitástudatot ápoltak

Identitástudatot ápoltak

Múlt héten szervezték meg a 6. Talpra, magyar! irodalmi-történelmi vetélkedőt a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban. A magyar és történelem szakos tanárok idén az 5-8. osztályosokat célozták meg, mert úgy gondolták, fontos, hogy ez a korosztály is tudatában legyen a múlt történéseinek.

A vetélkedőre 7 négytagú csapat jelentkezett, idén a próbavizsgák miatt a 8. osztályosok kimaradtak a versenyből. A csapatok pályamunkákat készítettek, és az 1848-as eseményekből fotóalbumot állítottak össze.

– A vetélkedő célja, hogy ráhangolódjunk a forradalom emlékünnepére. A verseny által a diákok jobban megismerhetik a történelmi eseményeket. Fontos, hogy megerősítsük nemzeti identitástudatukat – mondta Molnár Julianna magyar szakos tanárnő.

Első díjban részesült az 5. B osztály Márciusi tűz csapata (Ambrus Édua, Benkő Andrea, Dancs Abigél, Moldovai Dániel), második lett a 6. B Rezes banda csapata (Bede Anita, Dobra Zsófia, Fazakas Barbara), harmadik lett a 7. B A szabadság tüzérei csapata (Bende Hanna-Katinka, Bodor Bálint, Simon Alpár, Szigyártó Anita). A vetélkedőt a helyi RMDSZ szervezete, a Fluss Kft., a Mob-companie és a Pro Csoma Sándor Egyesület támogatta.

Hozzászólások
Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Az éves inflációs ráta a júniusi 8,6 százalékról 8,9 százalékra emelkedett júliusban az euróövezetben, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékról 9,8 százalékra nőtt. A legmagasabb inflációs rátát Észtországban, Lettországban, Litvániában, a Cseh Köztársaságban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában jegyezték.