Gondos kezek törődnek a kicsikkel

Gondos kezek törődnek a kicsikkel

A kovásznai déli óvodának is helyet adó 1-es Számú Napközi Otthonban 2016 óta működik bölcsőde a polgármesteri hivatal támogatásával. Gyerő József polgármester megerősítette: az önkormányzat idén is pénzt fordít a gyerekek nevelésére, mivel a városvezetésnek nem csak a tényleges „anyagi” megvalósítások fontosak, hanem a nevelés és oktatás, illetve a gyereket vállaló családok segítése is.

A bölcsődét 2016-ban hozták létre, akkor a szülőbizottság kezdeményezte, miután szükség volt egy olyan lehetőségre, amely révén a szülők szakszerű felügyelet és méltó körülmények közepette hagyhatták kicsinyeiket, amíg ők munkában vannak. Ezt a kezdeményezést karolta fel a polgármesteri hivatal, anyagiakat fordított arra, hogy az épületben kialakítsák a bölcsődét, felszereljék a mosdót, konyhát, bútorokat vásároljanak stb., ugyanakkor a működtetési költségeit is fedezte.

Akkor 12 magyar és 7 román gyerekkel kezdte meg a működését az intézmény, jelenleg pedig 47 gyerek van beíratva, és ez a szám még növekedni fog, mivel áprilistól újabb hat gyerekkel bővül a bölcsődések száma. Az bölcsődének 7 alkalmazottja van: 4 óvónő, 3 dada, ám ez utóbbiakból egy a konyhán is dolgozik. A gyerekeket másfél éves kortól egészen három éves korig fogadják. A kicsikre reggel 7 órától délután 17 óráig vigyáznak.

„Amikor a szülők itt hagyják a gyerekeket, megfelelő szakemberek kezére bízzák. Elmondhatom a kollégákról és a személyzetről is, hogy mindenkinek megfelelő képzettsége van, és azt a lelkiséget hivatottak pótolni, amit a gyerek a családtól is megkaphat. A gyerekek jól érzik magukat és, a szülők visszajelzései is nagyon jók” – fejtette ki érdeklődésünkre Gergely-Kovács Katalin óvodaigazgató. Mivel megnövekedett a gyereklétszám, így az intézmény szükségesnek látja még egy dada alkalmazását, ehhez az önkormányzat segítségét kérik.

Gyerő József mindenképp szeretné, ha az önkormányzat továbbra is támogatná a bölcsőde működését, ezért a kovásznai tanács a héten fog dönteni az új dada alkalmazásáról is. Tavaly 650 ezer lej fizetési költséggel és 50 ezer lej anyaköltséggel járultak hozzá a működéséhez, a polgármester szerint idén is hasonló költségekkel támogatják az intézményt.

Az elöljáró hangsúlyozta, a bölcsődére fordított pénzt teljes mértékben a kovásznaiak pénzéből, vagyis a helyi költségvetésből teremtik elő, mivel az állam erre nem folyósít anyagi támogatást.

– Tudjuk, hogy ezzel az összeggel utat javíthatnánk, parkírozót létesíthetnénk, vagy más olyan megvalósítást hozhatnánk tető alá, ami a város fejlődését szolgálja, viszont a megbízatásunk nem csak az anyagiakról, hanem a szellemiekbe, lelkiekbe való „befektetésről” is szól, ezért támogatjuk továbbra is a bölcsőde működését – szögezte le.

Hozzászólások