A béremelés elvette a kivitelezők kedvét

A béremelés elvette a kivitelezők kedvét

Folyamatban van a Szabadság utcai ingatlan lebontása, de egyelőre kilátástalan a Kőrösi Csoma Sándor Líceum új épület szárnyának megépítése, illetve újabb 11 kovásznai utca korszerűsítésének megkezdése elé is akadály gördülhet – tudtuk meg Gyerő József polgármesterről az aktuális önkormányzati szemlén.

Az elöljáró beszámolt arról, hogy megtörtént a Szabadság utcában levő önkormányzati ingatlan állapotának felmérése: kiderült, hogy az épület állapota menthetetlenül megromlott, így nem érdemes felújítani, belefektetni, ezért lebontásra szorul. A munkálat már megkezdődött, és a polgármester tervei szerint a helyére lakónegyedi parkírozót alakítanak ki még idén, már ha lesz erre anyagi fedezete az önkormányzatnak.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy közbeszerzési fázisban van a Kőrösi Csoma Sándor Líceum új épületszárnyának megépítése, amit az Országos Vidékfejlesztési Alap (PNDL) részben fedez. Azonban a folyamat elakadt, mert időközben az építkezési szektorban megemelkedtek a minimálbérek, és a jelenlegi, új bérköltséghez képest alulméretezett az a pénzügyi mutató, amit erre előrelátott az önkormányzat. Éppen ezért a licitre senki sem jelentkezett, a kivitelezők azt kérik, az önkormányzat legalább 15-20 százalékkal emelje meg pénzösszeget. Az elöljáró elmondta: még egyszer kiírják a közbeszerzést, ám ha nem akad jelentkező, akkor el kell döntenie a testületnek, hogy milyen forrásból tudja megpótolni a pénzösszeget. Mivel a PNDL-n keresztül erre több pénzt nem kapnak, úgy néz ki, a helyi költségvetésből kell ezt megtegyék.

Hasonló a helyzet azon 11 utca esetben is, amelyeket uniós forrásból származó támogatásból újítanának fel: a közbeszerzés dokumentációjára múlt év májusa óta csak e hónap elején bólintott rá az illetékes fővárosi hatóság. A közbeszerzés meg van hirdetve, várják a kivitelezőket. Ha a bérnövekedés miatt itt is fennáll annak veszélye, hogy a cégek keveslik majd az összeget, akkor nagy dilemmába kerül az önkormányzat, mivel a kivitelezést 98 százalékban az unió támogatja, így a 10-20 százalékos, a minimálbér növekedéséből adódó mínuszt az önkormányzat szinte képtelen lesz pótolni, lévén, hogy a négymillió eurós beruházás esetén már 800 ezer euróról lenne szó.

Hozzászólások