Felhívás!

Gazdag kulturális élet

Gazdag kulturális élet

Csatlakozott Esztelnek is a VIII. Székelyföld Napok programsorozatához, amelynek keretében több rendezvényt szerveztek önállóan, valamint Polyánnal közösen tájékoztatott Csüdör Katalin az önkormányzat képviseletében.

Múlt szerdán bábszínházba mentek a két település gyerekei a kézdiszentkereszti kultúrotthonba, mivel az a nagyobb befogadóképességű, a kicsik a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A három kismalac című darabját láthatták.

Csütörtökön a helyi kultúrházban filmvetítéssel egybekötött előadást tartottak a hagyományos székely mesterségekről. „A Székely hagyományok – betekintés a székelység kultúrájába” című dokumentumfilmet vetítették, Kinda István néprajzkutató, az azonos című könyv egyik szerzője, valamint Vargyasi Levente fotós, operatőr volt Esztelnek meghívottja. A közel egyórás dokumentumfilm a ma is élő népi mesterségeket és hagyományokat szemlélteti. Rálátást nyerhettek a pityókás házikenyér, az írott mézeskalács elkészítése, illetve a bútorfestés folyamatára, megtudták, hogy az ozsdolai pálinkafőző mester miért tanulta a mesterséget az édesanyjától, valamint a hagyományos székely lakodalmakba, farsangolásba és betlehemes játékokba is betekintést kaptak.

Vasárnap, a Magyar Operett Napja tiszteletére, operettestet tartottak a helyi művelődési házban, az alkalom egyben kettős esemény is volt: az önkormányzat ezt a lehetőséget ragadta meg arra, hogy köszöntse a község időskorú lakosait. Délután szentmisét tartottak a helyi ferences kolostortemplomban, majd a kultúrotthonban zajló ünnepi műsorban fellépett Mocanu-Prezsmer Erika (mezzo-szoprán), Barabás Lajos-Zsolt (tenor) és Lőfi Gellért (zongora). A szervezők: Esztelnek Község Önkormányzata, Kézdiszékért Egyesület, Szilveszter testvér (esztelneki ferences kolostor) ezzel a szép nappal kedveskedtek a szépkorúaknak, szavalat és ünnepi beszéd köszöntötte a megjelenteket, egy szál virág és emléklap is társult a jókívánságok mellé. A szervezők köszönik mindenkinek a segítségét, a Kézdiszékért Egyesületnek a támogatást.

November 18-án pedig nagykorúsítási ünnepségre készülnek a helyi fiatalok, akik igyekeznek minél több rendezvényt szervezni, aktívan részt venni a község kulturális életében – jegyezte meg Csüdör Katalin.

Hozzászólások