Felhívás!

November 3-án ünnepelnek

November 3-án ünnepelnek

Régóta dolgoznak egy néptánccsoport megalakításán Esztelneken, erre az évek során több próbálkozás is volt, idézi fel a kezdeteket Fülöp István, a községi iskola igazgatója. A döcögős indulás ellenére, ma már száz gyerek és fiatal gyakorolja rendszeresen, szervezett formában néptáncainkat.

Már a 2000-es évek végén, kollégák közreműködésével, a szülők bevonásával voltak kezdeményezések, amelyek azonban sorra elakadtak. A néptánccsoport első beindítása V-VIII. osztályos gyerekekkel, az iskola berkein belül történt, Gödri Réka Rebeka óvónő tanított táncokat.

– Bővíteni akartunk, ezért a Perkő Néptánccsoport két táncosát kértük fel oktatni: Nagy Balázs és Marthi Jenő egy évig foglalkoztak az I-VIII. osztályos kicsikkel, ehhez a szülők hozzájárulását kértük, ám utóbbi nehézkesen ment, így kimaradt az oktatás. Ekkor egy másik lelkes óvónő karolta fel a csoportot, Voloncs Tünde (ő a kézdiszentkereszti Tisztásban táncol), ismét az iskola keretein belül, választott foglalkozásként. Ilyen módon több mint két éves működés során farsangi megmozdulást is szerveztünk, a helyi készruhagyár támogatásával egy rend székelyruhát is tudtunk vásárolni, amelyek ma is használatosak – részletezte az igazgató.

A gyereklétszám csökkenésével azonban sajnos megszűnt az óvónő állása, így ismét oktató nélkül maradtak, a szülők támogatását kérték, de ismételten bebizonyosodott, hogy nem működik ez a megoldás.

Tavaly az Esztelnekért Egyesület vállalta fel, hogy a néptánccsoport működtetését biztosítaná, az önkormányzat támogatásával. Visszatértek hát a Perkőhöz, a segítségüket kérték, ezúttal Bartók Botond és Marthi Zsuzsa táncosok vállalták el az oktatást, ebben a felállásban második éve működnek sikeresen.

Száz gyereket és fiatalt mozgatnak meg három korosztályban: kiscsoport (I-IV. osztályosok), középső csoport (V-VI. osztályosok) és a nagycsoport (VII. osztálytól felfele, illetve ide tartoznak a fiatalok is, és hálistennek felnőtt korú tagok is vannak).

– Lekopást is jósoltak, de örömmel mondhatjuk, hogy ez nem számottevő, csupán azok „estek ki”, akik külföldön dolgoztak vagy tanulmányaikat folytatják máshol. Több megmozdulásunk is volt, két alkalommal szüreti felvonulásunk, aztán farsangkergetés, feketeribizli-ünnep stb., most ünnepi műsor keretében, november 3-án a névadó ünnepséget is megtartjuk. December első felében pedig testvértelepülésünk, Nyíradony meghívásának teszünk eleget, egy ottani népzenei fesztiválon vesznek részt a néptánccsoport iskolás korú tagjai – zárta beszámolóját Fülöp.

Azért, hogy idáig eljuthattak, köszönet illet mindenkit, aki az elmúlt években bármilyen módon segítségükre volt, hozzájárult a csoport működtetéséhez, oktatott, támogatott stb.

 

Hozzászólások