Felhívás!

Aszfaltozásra is készülnek

Aszfaltozásra is készülnek

Nemrég nyújtott be egy pályázatot az esztelneki önkormányzat, amelynek segítségével 3,7 kilométernyi aszfaltot öntenének, a helyi fejlesztési országos programból (PNDL 2) remélnek ehhez 3,3 millió eurós támogatást – avatott be Domokos Ferenc polgármester (képünkön).

A tervezett munkálat két réteg új aszfaltot jelentene három szakaszon: Felsőesztelneken, a 2-es községi úton, Alsóesztelneken a régi iskolától a Búzaszer felé, illetve Kurtapatakon belül. Amennyiben kedvezően bírálják el a benyújtott dokumentációt, a pályázott összeg fedezné mindhárom szakasz költségeit. Jól jönne a támogatás, hiszen most csupán kövezettek az említett utak, a projektnek hároméves kifutási időt terveznek.

A szennyvíz- és ivóvízhálózat kialakítására alakítottak egyesületet a sikeresebb közös pályázás reményében, az igényelt összeg 3,8 millió euró. Esztelneken ki van már alakítva a szennyvízhálózat, a község mintegy 90 százalékát lefedi, de vannak utcák, amelyekben bővíteni kell, és folyamatban van a lakosság rácsatlakozása is, remélhetőleg jövő évben már mindenki igénybe fogja venni.

Ezzel szemben vízhálózat egyáltalán nincs, azt alakítanák ki, illetve az említett bővítést is megoldanák. Sajnos, ahogy a megye minden településén, ahol nincs ivóvízhálózat, gondokat okoz a saját kutakból történő vízellátás, a szárazság sem könnyíti meg a lakosság dolgát, és szennyeződések is előfordulnak. A tervezett rendszert mélykutak látnák el, a hegyre építenék a tározót, ahonnan szabadeséssel kapná a vizet tulajdonképpen három település, hiszen Bélafalva is rácsatlakozna. Felmérések igazolták, hogy rendelkezik az ehhez szükséges tartalékkal a talaj.

Szintén pályázati pénzből vásárolnának egy traktort és utánfutót, amellyel az aprítéknak alkalmas hulladékágakat gyűjtenék össze a lakosságtól is, hogy a Norvég Alapból felépített (számos községnek mintául szolgáló) kazánt ellássák, ez az Angustia egyesületen keresztül fut majd – osztotta meg az elöljáró.

 

Hozzászólások