Felhívás!

Foltozásra készülnek

Foltozásra készülnek

Baróton egy ideje ismét előtérbe került az utak állapotának kérdése. Az elégedetlenkedők különösen a főutca, vagyis a Kossuth utca a város Bibarcfalva felőli bejáratától a városközpontig tartó szakaszát illetően marasztalják el a városvezetést: ezen a mintegy másfél kilométer hosszú távon valóban gödör gödröt ér.

Az útszakaszt az utóbbi években csak foltozták, azaz „liggászták” helyi szóhasználattal élve, ezek a javítások azonban csak ideig-óráig értek valamit, általában ősztől tavaszig. A főjavításra várni kell még, a polgármesteri hivatalnál érdeklődve azt tudtuk meg, hogy jelenleg is csupán átmeneti feljavítását, foltozását tervezik.

– A Kossuth utca ezen szakaszán még ki kell cserélni a közművezetékeket, csak utána történhet meg az út tisztességes felújítása, addig csak foltozni tudjuk, ez körülbelül két hét múlva esedékes – mondta László Sándor, Barót főépítésze.

Elújságolta azt is, hogy az előreláthatóan jövő évben sorra kerülő teljes felújítás alkalmával 5,50 méter szélességben nem csak új aszfaltréteg kerülne a Kossuth útra, de ahol az út szélessége megengedi, biciklisávot, a járdák mentén kétfelől pedig zöldövezet-sávot is kialakítanának.

Ez az útszakasz egyébként nem a megyéhez tartozik: a Bibarcfalva felől érkező 122-es megyei út ugyanis kikerüli a várost a bányaúton, a 131-es, Olasztelek irányából jövő, és a központon áthaladó, Ágostonfalva, illetve Köpec fele vezető megyei úttal a „technikára”, az egykori bánya-ipartelepre vezető kereszteződésnél egyesül.

A megyéhez tartozó baróti és Barót környéki utakat is csak foltozzák egyelőre (Ágostonfalva fele már javítottak is), ám ha minden a terv szerint halad, azok is teljesen megújulnának a következő években. A megyei tanács épp a minap hagyta jóvá annak a nagyszabású EU-s pályázatnak a műszaki mutatóit, amely révén 55 km hosszúságban korszerűsítenék a megyei utakat Erdővidéken, 18 hidat, több száz átereszt, sáncokat, járdákat is építve, mintegy húszmillió euró értékben.

Ha ez a korszerűsítés meglesz, és megvalósul a főépítész által is említett felújítás, remélhetőleg jó ideig nem lesz majd több panasz a Barót fő „ütőereit” képező utakra, hiszen azáltal a teljes Kossuth utca és a központtól Olasztelek irányába vezető főút is vadonatúj, talán évtizedekig eltartó új burkolatot kapna.

Mindezek mellett addig Barót mellékutcái is szem előtt vannak: a már megújult Szabadság tér, Rózsa, 1918. December 1., Béke utcák után soron van a Bányász utca teljes felújítása, aztán következnének a Rózsa utcának a tömbházak körüli szakaszai (Kifli negyed, buszmegálló mögötti szakasz) és a Petőfi utca. A Kifli negyedben már el is kezdte a munkát a megyei útügy, de leálltak az esővíz-elvezető csövek kicserélése miatt – mint megtudtuk, előreláthatólag a jövő héttől kezdve folytathatják a felújítást.

Hozzászólások